NAŠA TEMA Na esencijalnoj listi ponovo provjerena terapija

Pacijentima s transplantiranim organima vraćaju stari lijek

Odluka donesena isključivo radi zaštite pacijenata od neželjenih posljedica, kao što je odbacivanje organa

D. Bašić
15.12.2019 19:28

Pacijenti neće morati koristiti zamjensku terapiju

Foto: Avaz

Pacijenti s transplantiranim organima iz FBiH, nakon nekoliko mjeseci, neće više morati koristiti zamjensku terapiju iz grupe imunosupresiva. Ovu odluku o izmjenama i dopunama Odluke o listi lijekova Fonda solidarnosti krajem prošlog mjeseca donijela je Vlada FBiH.

Vlastita sredstva

Lijek “prograf”, koji koriste pacijenti s transplantiranim organima, uglavnom bubrezima, skinut je u septembru s liste esencijalnih lijekova. Ovi lijekovi, koji su se godinama koristili i koji su bili učinkoviti, sklonjeni su s liste, a pacijenti su dobili zamjenske, s povoljnijom cijenom. No, pacijenti nisu željeli riskirati ionako narušeno zdravlje uzimajući ove nove lijekove, pa je odluka izazvala ogorčenje.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH za “Avaz” su kazali da je ova odluka donesena isključivo radi zaštite pacijenta od neželjenih posljedica, kao što je odbacivanje organa.

- Troškovi nabavke lijekova imunosupresiva koje su pacijenti s transplantiranim organima nabavili iz svojih sredstava, refundirat će se ako ih u određenom periodu nije bilo na raspolaganju pacijentu. Liječit će se jednim lijekom, a ne svake godine drugim - istakli su iz Zavoda.

Llijek “prograf” pacijenti su koristili godinama. U septembru je skinut s liste i morali su ga plaćati nekoliko stotina KM.

Stari režim

Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika, istakao je da neće nedostajati lijekova i da se lista sigurno vraća na stari režim.

- Na listu, dakle, vraćaju lijek “prograf”, koji je bio skinut s liste imunosupresiva. Bio je uključen generički lijek, ali su pacijenti s pravom sumnjali da će dati odgovarajuće rezultate na presatke transplantiranih organa - istakao je Žuljević.

  • Žuljević:  Bio uključen generički lijek
    Žuljević: Bio uključen generički lijek Foto: Avaz

Komentari

NA VRH