BIH

Žuljević: Ovo je naša olimpijada

Sa jednog od prethodnih takmičenja

M.R.S.

30.5.2018

Ove godine BiH će prvi put imati reprezentaciju na Evropskim sportskim igrama za dijalizne i transplantirane bolesnike, koje se ovaj put održavaju od 17. do 24. juna u Italiji.

- Ovo je ustvari naša olimpijada. Cilj ovih igara je pokazati kako se transplantirane osobe mogu vratiti u normalan život i postići izvrsne sportske rezultate. Ovo je i poticaj za pacijente na dijalizi da se lagano počnu baviti sportskom rekreacijom u skladu sa svojim mogućnostima. Ipak, jedna od najvažnijih stvari je preko sportskih igara podići svijest građana o važnosti donacije i transplantacije organa. Sve zemlje koje su bile domaćini su nakon završetka udvostručile broj transplantacija – kazao nam je Tomislav Žuljević, jedan od četiri člana bh. reprezentacije i predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

Istakao je da će se bh. ekipa takmičiti u trčanju, pikadu, boćanju, bacanju bejzbol-loptice, bacanju kugle.

- Kako smo kasno dobili podršku za odlazak na ove igre, odabrali smo ove discipline, jer se nismo uspjeli pripremiti za druge kojih ima napretek, kao što su plivanje, tenis, stolni tenis, atletika, biciklizam, golf, badminton, streličarstvo. Izbjegnuti su kontakt-sportovi kako bi se smanjio broj povreda – pojasnio je Žuljević.  

Napomenuo je da je Evropska sportska asocijacija transplantiranih i dijaliznih bolesnika, čiji su članovi četiri godine, nastala stjecajem okolnosti, jer dijalizni i transplantirani pacijenti nisu hendikepirani u tolikoj mjeri da bi se natjecali sa paraplegičarima i drugim invalidnim osobama, a nisu ni u takvom tjelesnom stanju i kondiciji da se natječu za zdravim sportašima jer su to ipak stopostotni invalidi B-kategorije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.