INICIJATIVE Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo

Duraković: U Sarajevu izgraditi centar za autizam po uzoru na Tuzlu

Obrazovanje je stub i snaga svakog društva i moramo pružiti svakom djetetu jednaku šansu da se obrazuje, rekla je Duraković

Fena
15.12.2019 12:45

Duraković: Sistem inkluzivnog obrazovanja u KS nije adekvatan

Foto: Arhiv

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković uputila je inicijativu Vladi da u Sarajevu pokrene proceduru gradnje i organizacije centra za autizam po uzoru na tuzlanski centar.

Duraković smatra da je evidentna neadekvatnost sistema inkluzivnog obrazovanja u KS, koji se ogleda u nedovoljno stručnim i neobučenim kadrovima, u deficitarnim kadrovima koji nude stručnu asistenciju svakom djetetu pa su roditelji primorani snalaziti se sami te o vlastitom trošku tražiti podršku logopeda i defektologa pri obrazovanju njihove djece.

Istaknula je da trenutni neadekvatan i neuređen sistem inkluzivnog obrazovanja ne rješava taj problem godinama, već ga produbljuje tako što ne nudi bolja sistemska rješenja, napomenuvši da je iz godine u godinu povećan broj djece s autizmom u KS.

Sistem inkluzije, dodala je Duraković, omogućava samo djetetov boravak izvan kuće, ali ne i djetetovo stvarno uključenje u nastavu i napredak u znanju i obrazovanju.

- Ponukana apelom roditelja autistične djece te dosadašnjim neuspješnim apelima roditelja koji su tražili bolja zakonska rješenja u inkluzivnom obrazovanju njihove djece, smatram da bi bilo neophodno razmotriti ovu mogućnost - kazala je Duraković za Fenu.

Poručila je da su svi zahtjevi koji su u proteklih desetak godina upućivani Ministarstvu za obrazovanje KS za dodjelu stručnog asistenta u nastavi za tu djecu, bili odbijeni te da, stoga, smatra da se to mora riješiti sistemski kroz gradnju i organiziranje centra za autizam, gdje bi djeca mogla boraviti, pohađati nastavu prilagođenu njihovim potrebama, družiti se, učiti i imati okupaciono-kreativne radionice.

- Ne zaboravimo da je obrazovanje stub i snaga svakog društva i da svakom djetetu moramo pružiti jednaku šansu da se obrazuje i izraste u zrelog i samostalnog čovjeka sa pravom na dostojanstven život - zaključila je zastupnica Duraković.

Komentari

NA VRH