REAKCIJE

Haos zbog dokumenta SAFER objavljenog na stranici Ministarstva za obrazovanje KS, ministrica Hota – Muminović se ne oglašava!

Anonimni autori, dosta nejasnih dijelova, što su problematizirali prije svih Namir Ibrahimović i Nenad Veličković, izazvalo je bojazan

Jasna Duraković i Naida Hota-Muminović. Avaz / Facebook

8.1.2024

Krajem 2023. godine, tačnije 26. decembra na stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo na čijem čelu je Naida Hota-Muminović, kadar Naroda i pravde, objavljen je dokument “U susret SAFER učenju: Reforma predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevu”, autora Kristofera Džonsa, Ziaudina Sardara i Skota Đirdana. Anonimni autori, dosta nejasnih dijelova, što su problematizirali prije svih Namir Ibrahimović i Nenad Veličković, ljudi koji su godinama u srži obrazovanja u Kantonu Sarajevo, izazvalo je bojazan roditelja, nastavnika, profesora…

Duboka zabrinutost

Tim povodom reagirala je i Jasna Duraković, federalna ministrica obrazovanja i nauke, kadar SDP-a.

Njen status prenosimo u cijelosti:

- Izražavam duboku zabrinutost zbog informacija koje su trenutno u fokusu medija, a odnose se na reformske procese u Kantonu Sarajevo, posebno vezano za takozvani strateški dokument “SAFER“. Zabrinutost koju dijelim sa velikim brojem sugrađana i medija proizlazi iz niza faktora koji ukazuju na potencijalne nejasnoće, nedostatke i izazove koje ova reforma nosi sa sobom. Kako bih bolje razumjela o čemu se ovdje radi, jutros sam ispred sektora za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje pri FMON uputila molbu KS Ministarstvu i ministrici gospođi Hota-Muminović da mi dostave ovaj strateški dokument na uvid.

Lokalni kontekst

Do tada apelujem na odgovorne u obrazovnom sektoru Kantona Sarajevo da stupe u dijalog sa nastavnicima, medijima, roditeljima i sindikatima, da preispitaju i potencijalno zaustave aktivnosti sve dok se ne riješe dileme oko uključenja angažmana stranih stručnjaka bez adekvatnog razumijevanja lokalnog konteksta, te uistinu utvrdi da li ovaj strateški dokument dovodi do odstupanja od principa sekularnog obrazovanja, što bi moglo uticati na društvenu koheziju i pluralizam u BiH – napisala je Duraković.

Ministrica Hota – Muminović do trenutka objavljivanja ovog teksta se nije oglasila. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.