REPORTAŽA

Počitelj pada u zaborav, ugrožene znamenitosti

Medresa, Hamam, Sahat-kula, Gavran-kapetanova kula i brojne druge znamenitosti, opasno su ugroženi

Počitelj jučer: Sablasna tišina. Avaz

Piše: M. Smajkić

16.12.2019

Dramatične činjenice o stanju kulturno-historijskih spomenika u Počitelju koje su prije nešto više od dvije godine u javnost iznijeli predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, zatraživši hitnu reakciju nadležnih, nedugo poslije pale su u zaborav.

Porazna činjenica

Baš kao i apeli, vapaji, krici i molbe Počiteljaca, ali i brojnih umjetnika koji su vezani uz ovaj, jedan od naših najimpresivnijih gradova, poput velikana Safeta Zeca.

U tu poraznu činjenicu da sve stoji u mjestu, uvjerili smo se jučer tokom naše posjete ovom gradiću. Medresa, Hamam, Sahat-kula, Gavran-kapetanova kula i brojne druge znamenitosti, u čiju su obnovu uloženi milioni maraka, opasno su ugroženi. Jedini od svih objekata koji se revitalizira je Pašina tabija. Kaže nam to i mjesni imam Džemal ef. Gadara, kojeg smo zatekli pred Šišman Ibrahim-pašinom džamijom.

- U kojoj je fazi obnova Pašine tabije, zaista ne mogu reći, ali je činjenica da više nikakvih investicija, osim te, nema. Godinama se, praktično, ništa ne ulaže i, bukvalno, propada sve ono što je nakon rata obnovljeno, čak i kuće. U pojedine je uloženo i po 30.000 KM, a sada ne vrijede ništa, pa vidite i sami kakvo je stanje - priča nam ef. Gadara.

Ef. Gadara: Problem pojedinci. Avaz

Maćehinski odnos

Za Počitelj , koji pripada Čapljini, odnedavno Gradu, često se kaže da je ničiji i da se ta Gradska uprava maćehinski odnosi prema ovom biseru BiH.

- Nije Čapljina najveća smetnja, već ljudi, pojedinci. Oni su problem ili problem smo sami sebi. Doduše, imamo i one koji obnašaju svoje funkcije samo za sebe, a druge ne vide. Vidite, nema ni turista. Potpuno je mrtvilo u gradu, pogotovo je navečer sablasno. Prije nekoliko godina, pomislio bi čovjek da je u Istanbulu, samo se turski jezik čuo, a sada ni Turaka nema - kazuje nam ovaj imam.

Puste ulice

Uprkos prelijepom sunčanom danu, turiste smo mogli izbrojati na prste jedne ruke. Puste su bile kamene ulice. Od brojnih počiteljskih žena koje smo navikli sresti poredane jednu iznad druge s ponudom tradicionalnih hercegovačkih proizvoda i pokojeg suvenira, zatječemo samo Hidajetu Kapetanović. Tačno se u podne spustila, kaže nam, iz svoje kuće, bez velikih očekivanja.

Svjesna je da je svakim danom sve manje turista, a tješi se time da je zatišje nastupilo zbog predstojećih blagdana.


Kapetanović: Jedina sa štandom. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.