REAKCIJE

Korajlić: Povratnici s ratišta u Siriji bit će sigurnosna prijetnja i nakon izdržavanja kazne

Profesor je kazao da ovi povratnici jesu sigurnosna prijetnja, ali je isto tako kazao da sigurnosnu prijetnju predstavljaju i osobe koje nisu bile u formacijama poput ISIL-a

Korajlić: Imamo sigurnosti rizik. Avaz

Piše: S. M. / Avaz.ba

19.12.2019

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i stručnjak za sigurnost Nedžad Korajlić kazao je za "Dnevni avaz", u prvoj reakciji nakon što je u BiH upravo stigao avion s bh. ISIL-ovcima, koji su iz Sirije deportirani u BiH, a borili su se za terorističku organizaciju ISIL, da je naša zemlja obavezna da prihvati svoje građane, bilo šta da su uradili u svijetu. 

- Prema njima se trebaju primijeniti zakoni BiH. Naravno da je to otežavajući moment, imamo sigurnosti rizik, moguću prijetnju njihovih pristalica... Sam njihov odlazak na izdržavanje kazne i postupak suđenja zahtijevat će određene dodatne mjere kako SIPA-e, tako i OSA-e te drugih agencija za provedbu zakona. I naravno da sve zemlje nastoje da iznađu mogućnosti kako da prihvate takva lica. Ali, ako je utvrđeno da su to građani BiH, mi ih moramo prihvatiti i postupiti po procedurama, procesuirati... - rekao je Korajlić. 

Profesor je kazao da ovi povratnici jesu sigurnosna prijetnja, ali je isto tako kazao da sigurnosnu prijetnju predstavljaju i osobe koje nisu bile u formacijama poput ISIL-a. 

- Nikad ne znate gdje će da bude okidač. Ovi povratnici će, naravno, ostati sigurnosna prijetnja i nakon izdržavanja kazne - rekao je Korajlić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.