JAVNOST UZNEMIRENA

Juni obilježen pucnjavama, ranjavanjima i ubistvom: Vatreni obračuni na ulicama Sarajeva

Preventivnim radom vratiti sigurnost u glavnom gradu BiH, navodi Nedžad Korajlić

Pucnjave u Sarajevu. Avaz

A. Bajramović - B. Cerić

prije 3 dana

Juni je obilježen oružanim napadima na ulicama Sarajeva, koji su za posljedicu imali ubistvo i ranjavanja, ali i uznemirenost i strah među građanima.

Iako su pripadnici policije brzo i efikasno reagirali i počinitelje uhapsili odmah nakon pucnjave, eksperti iz ove oblasti već dugo ukazuju na potrebu preventivnog rada, kako bi se broj slučajeva nasilja u glavnom gradu BiH smanjio.

Postavljanje kamera

- Učestali oružani incidenti i ubistva u Sarajevu predstavljaju ozbiljan problem koji zahtijeva hitne i odlučne mjere – kaže profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić.

Pucano na Amira Pašića Faću. Avaz

Podsjetimo, u pucnjavi 1. juna u bašti sarajevskog hotela „Evropa“ ranjen je Amir Pašić Faćo.

Zbog pokušaja ubistva Pašića pritvoreni su Sulejman Jasika i Mustafa Mehičević, koji iza sebe ima već jedno ubistvo i za kojeg se tvrdi da je blizak grupi narkobosa Edina Gačanina Tite.

Amir Pašić je u pucnjavi zadobio povredu na glavi te prostrijelne rane na rukama i nozi.

Kršo: Izrešetan sa 16 hitaca. Avaz

Devet dana kasnije na prepunom Vilsonovom šetalištu Nihad Sarajkić ubio je Anela Kršu koji je odranije poznat policiji. Nihad Sarajkić, koji je priznao ubistvo, u Kršu je ispalio 16 metaka.

Na Baščaršiji je 20. juna teško ranjen Kerim Hodo, a zbog ovog napada uhapšen je Tarik Švrakić. On je oko 23 sata na parkingu u ulici Tabaci Hodu teško ranio u nogu. Švrakiću je određen pritvor i on je prevezen u KPZ Zenica.

Parking na Baščaršiji gdje se desila pucnjava. Avaz

Uzroke pogoršanju sigurnosne situacije profesor Korajlić vidi u prisutnosti organiziranih kriminalnih grupa, visokoj stopi nezaposlenosti, siromaštvu i nedostatku prilika za mlade, lako dostupnom oružju, ali i nedostatku efikasne pravne države.

- Slaba provedba zakona, korupcija u policiji i pravosudnom sistemu, mogu dovesti do toga da kriminalci izbjegnu kazne, što dodatno hrabri nezakonito ponašanje – upozorava.

Više kamera

Još jedanput ukazuje na mjere koje se hitno moraju poduzeti, kako bi se sigurnost pokušala vratiti na ulice Sarajeva.

- Potrebno je pojačano prisustvo policije i povećanje broja policijskih patrola, posebno u rizičnim područjima. Kvartovska policija, ili zajednička policija, može biti vrlo efikasan alat u poboljšanju sigurnosti, jer policajci koji su stalno prisutni u određenom kvartu mogu imati preventivni učinak na kriminalne aktivnosti.

U ključnim dijelovima grada pojačati videonadzor, postavljanjem dodatnih nadzornih kamera i korištenjem napredne tehnologije za praćenje i brzo reagiranje na incidente. Mislim da je vrijeme i da zakonodavac propiše strožije kazne za posjedovanje i upotrebu vatrenog oružja, kao i za organizirani kriminal – kaže Korajlić.

Korajlić: Ozbiljan problem. Avaz

Nedostaju i programi obrazovanja i zapošljavanja mladih, koji su najviše izloženi riziku od uključivanja u kriminalne aktivnosti.

Zajedničko djelovanje

- Agencije moraju krenuti u pojačanu kontrolu i inspekciju legalnog i ilegalnog naoružanja, kako bi se smanjila dostupnost oružja na crnom tržištu. Također, saradnja s međunarodnim agencijama za borbu protiv organiziranog kriminala i krijumčarenja oružja mora biti na visokom nivou.

Primjena ovakvih mjera zahtijeva koordiniran napor vlade, policije, lokalnih zajednica i nevladinih organizacija, jer samo zajedničkim djelovanjem možemo postići dugoročne rezultate u smanjenju nasilja i povećanju sigurnosti u Sarajevu – zaključuje prof. dr. Nedžad Korajlić.

Sve priznao u Tužilaštvu

Nihad Sarajkić je u Tužilaštvu KS izjavio da je bio u emotivnoj vezi sa ženom Anela Krše – šerijatski vjenčani, a zbog prijetnji koje je dobivao dogovorili su se da se nađu i riješe probleme.

Kršo je sa „suprugom“ imao četvero djece, ali je njihov brak bio u krizi nakon što ga je ona prijavila za nasilje u porodici, zbog čega je bio u pritvoru u Zenici, više od tri mjeseca. 

Privođenje Sarajkića: Priznao ubistvo. Avaz

Kazao je da je znao da je Kršo „problematičan“, pa je ponio pištolj da se "zaštiti“. Rekao je da je Kršu ubio iz straha. Kada se Kršo, nakon rasprave, uhvatio za torbicu, Sarajkić je počeo pucati jer je mislio da će Kršo izvući pištolj. Usmrtio ga je na licu mjesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.