SAOPĆENJE Reakcija na objavljeni Program reformi BiH

Žustra reakcija SDS-a: Da, ovo je ANP sa svih svojih pet poglavlja, neka se Dodik osvijesti

Neshvatljivo da se čak i u dijelu ''Saradnja sa susjedima'' navodi da će u fokusu biti ''euroatlantske integracije''

Sl. M. / Avaz.ba
21.12.2019 12:04

SDS

Foto: Avaz

Od svog nastanka do danas Republika Srpska nije doživjela ovakav udarac i izdaju kao što je to s Programom reformi BiH kojim se nepovratno cementira put ulaska u NATO, jača Bosna i Hercegovina, a marginalizira i slabi Republika Srpska, kojoj se otimaju nadležnosti i gazi njena odluka o vojnoj neutralnosti, istakla je Aleksandra Pandurević, visoki funkcioner SDS-a.

- Izgleda da ćemo, po Dodiku, sa Srbijom sarađivati tako što će Srbi iz RS ići na Kosovo da ga otimaju od Srbije! Ovo pokazuje koliko je opasno kada jedan čovjek u svoje ruke stavi svu političku moć, da bi onda pregazio sve institucije i interese srpskog naroda – kazala je Pandurević.

Ona je dodala da je Dodik ovim Programom reformi marginalizirao Republiku Srpsku i jasno naveo da su mu glavni vanjskopolitički cilj euroatlantske integracije i da prihvata da radi u skladu s ranije donesenim odlukama Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Parlamenta BiH.

- Nažalost, moramo reći: da, ovo je ANP sa svih svojih pet poglavlja! Ovim dokumentom aktiviramo program Akcionog plana za članstvo u NATO-u i već u narednu godinu-dvije dana možemo očekivati i poziv za punopravno članstvo u NATO-u koji će opet prihvatiti sam Milorad Dodik – rekla je Panurević.

Pandurević je ponovila da se Dodik dokumentom obavezao i na poštovanje člana 84. Zakona o odbrani koji kaže da će institucije BiH nastaviti raditi na aktivnostima za punopravno članstvo u NATO-u! Nigdje ni slova, ni u fusnoti nema o entitetima i Rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti, ali se zato sedam puta spominju ''euroatlantske integracije'' kao cilj i čak 59 puta riječ ''NATO''!

- Dodik je pokazao i da je njegova priča o referendumu o NATO-u samo bacanje prašine u oči, jer je u ovom dokumentu naveo da će sve buduće odluke o NATO-u donositi isključivo Predsjedništvo BiH i Parlament BiH! Dakle, sam on će, prije isteka ovog mandata, kao što je glasao za ovaj za srpski narod izdajnički Program reformi, glasati i za ulazak u NATO! Ovim dokumentom je razvlastio Narodnu skupštinu i uzeo joj mogućnost raspisivanja referenduma o ulasku u NATO! S druge strane, kakav može biti ishod referenduma na nivou BiH, osim isti kao i 1. marta 1992. – istakla je Aleksandra Pandurević.

Ona je kazala da je neshvatljivo da se čak i u dijelu ''Saradnja sa susjedima'' navodi da će u fokusu te saradnje biti ''euroatlantske integracije'' i da ćemo izgleda, po Dodiku, sa Srbijom sarađivati tako što će Srbi iz Republike Srpske ići na Kosovo da ga otimaju od Srbije!

- Nerazumno je da je sve ovo prihvatio u momentu kada Srbija najavljuje novu deklaraciju o vojnoj neutralnosti. Zapanjujuće je da se Dodik toliko osilio, pa je ovim dokumentom obećao i knjiženje perspektivne vojne imovine na BiH, a od Republike Srpske otima novac od prodaje neperspektivne vojne imovine i daje ga Oružanim snagama da bi bile kompatibilne sa NATO-om. I da se ogoli do kraja, narodu je obećavao ukidanje Suda i Tužilaštva BiH, a NATO-u obećava Apelacioni sud na nivou BiH i mješovitu specijaliziranu jedinicu za spašavanje. Dakle, Republika Srpska ostaje i bez nadležnosti u oblasti civilne zaštite – zaključila je Pandurević. 

Ona je na kraju pozivala Dodika da se do ponedjeljka osvijesti, da ne bi završio na najsramnijoj stranici srpske historije, i da u ponedjeljak zajedno nađemo izlaz i spasimo što se spasiti može.

Komentari

NA VRH