REAKCIJE

Radnici poručili: Ne želimo robovlasništvo

Radnici bi bili osigurani i zaštićeni na radu, istakao Smailbegović

Poslodavci će razmjenjivati radnike između sebe. Ilustracija

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

23.12.2019

Inicijativa koju su članovi Udruženja poslodavaca prezentirali Ekonomsko-socijalnom vijeću u Mostaru izazvala je burnu reakcije radnika. Naime, radi se o Prijedlogu zakona o ustupanju radnika koji bi omogućio da poslodavci između sebe razmjenjuju radnike. 

Najniža plaća

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza sindikata BiH, za „Avaz“ je kazao kako u posljednje vrijeme sve što je došlo kao inicijativa od Udruženja poslodavaca je išlo preko leđa radnika.

- Stavlja se nova inicijativa gdje se radnik tretira kao stvar, odnosno na neki način smo imali do sada feudalno društvo po pitanju prava radnika, a sada će ovo biti robovlasničko društvo. Ovo što traže poslodavci doprinosi tome da se ukida pravo radnika da na bilo koji način pitaju o svojoj plaći, pravima, zaštiti radnika i svim drugim pravima - kazao je Šatorović.

Pojašnjava da bi ovakav vid značio da poslodavac šalje radnike u nepoznato baš kao što je bilo u robovlasničkom periodu.

- Po ovome radnik bi bio dužan raditi za nekog drugog, a da pojma nema hoće li biti osiguran i koliko će biti plaćen. Apsolutno smo protiv ovoga, da radnik bude tretiran kao stvar. Pozivamo Udruženje poslodavaca i Vladu FBiH da razgovaraju o inicijativi o najnižoj plaći i da se na to fokusiraju - istakao je Šatorović.

Šatorović: Preko leđa radnika. Avaz

Kraći rok

S druge strane, predsjednik Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović pojašnjava da je u potpunosti pogrešno protumačeno te da to u našoj zemlji već postoji, samo nije zakonom definirano, a nije ni zabranjeno.  

- Firme koje imaju radnu snagu ustupaju drugim firmama. Primjera radi, radnik zimi čisti snijeg, ljeti kosi travu. Naša ideja je bila da to reguliramo jer sve je više takvih poslova. Firme koje se bave čišćenjem, radnici te firme odu u drugu firmu da rade. Ako imate te poslove, zašto ne biste uzeli radnika na kraći rok - kazao je Smailbegović, dodavši da bi radnici bili osigurani i zaštićeni na radu.

Vlada FBiH uključila se dobrim dijelom u kreiranje ovog prijedloga, ali su ostali neutralni. Treba dobro izučiti pa donositi sud, kazao je Smailbegović.

Smailbegović: Ideja da se regulira. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.