REAKCIJE

Ibrahimagić: Srbija se miješa u unutrašnje stvari BiH

S druge strane, potcrtava profesor Ibrahimagić, nema nikakve potrebe da se bilo ko brine o očuvanju RS u kontekstu zaštite Srba kao naroda u BiH koja je i njihova zemlja

Omer Ibrahimagić. Avaz

Piše: S. Degirmendžić / Avaz.ba

25.12.2019

Akademik Omer Ibrahimagić, ekspert iz oblasti ustavnog prava i političkog sistema, komentirajući za „Dnevni avaz“ odluku da Srbija u svoju Strategiju odbrane kao prioritet vanjske politike odredi „očuvanje Republike Srpske“, ocijenio je da je to grubo uplitanje u unutrašnje stvari naše zemlje.

- To pokazuje da Srbija nije odustala od svojih ciljeva iz Miloševićevog vremena i da podjelu BiH nastoji ostvariti političkim sredstvima, suprotno onome što su potpisali u Dejtonu. I ovo je grubo miješanje u unutrašnje stvari BiH. Također, mora se napraviti jasna razlika između specijalnih paralelnih odnosa sa RS na koje se Srbija poziva. Jer, ako Srbija hoće da ima strateški stav prema BiH kao prema međunarodno priznatoj državi, nije dovoljno da se poziva samo na poštivanje bh. integriteta i suvereniteta, nego treba imati i normalne međudržavne odnose s BiH, a da ima specijalne odnose s RS u skladu s nadležnostima entiteta. Jer, prema mome mišljenju, svaki razgovor u pogledu uspostavljanja specijalnih odnosa sa RS, a koji ne podrazumijeva normalne međudržavne odnose, može na neki način značiti odstupanje od Dejtonskog sporazuma.

S druge strane, potcrtava profesor Ibrahimagić, nema nikakve potrebe da se bilo ko brine o očuvanju RS u kontekstu zaštite Srba kao naroda u BiH, koja je i njihova zemlja i koji nisu ugroženi, kaže on, niti od Bošnjaka niti od Hrvata.

- Očuvanje RS je suvereno pravo BiH i njenih Oružanih snage da brane teritorijalni integritet BiH. Jer, ako se brani teritorijalni integritet BiH, onda se automatski brani integritet unutrašnjeg administrativnog uređenja BiH, a to je postojanje dva entiteta i kantona u FBiH - ističe profesor Ibrahimagić.

Također, naglašava da Srbija mora prestati da se predstavlja garantom Dejtonskog sporazuma te Ibrahimagić iznosi svoj stav o tome zbog čega je Srbiji važno da umjesto obveznika postane garant.

- Ponavljam da Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma, nego je potpisnik i obveznik provedbe tog sporazuma. Zna se ko su garanti. Međutim, njima je stalo da se tako lažno tituliraju da bi održali u svijesti mase kojom oni manipuliraju jednu tenziju prema BiH, da bi opravdali svoje strateške ciljeve da se mogu miješati u unutrašnje stvari BiH i da su navodno pogođeni interesi RS – kaže profesor Ibrahimagić.

On naglašava i da bi na ovaj potez Srbije trebali reagirati državni organi BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.