STAVOVI

Podžić: Srbija se predstavlja vojno neutralnom, a pokazuje agresivne napade

Mi smo ovdje, na Balkanu, osjetili šta znači politika krojena po principu "Gdje god živi jedan Srbin, to je srpska zemlja"

Sifet Podžić. Arhiv

Piše: S. D. / Avaz.ba

26.12.2019

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, komentirajući za "Avaz" dokument Strategija odbrane, predstavljen u Skupštini Srbije, prema kojem je bh. entitet Republika Srpska prioritet vanjske politike, poručio je da ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin i drugi zvaničnici te zemlje konačno moraju shvatiti da je Srbija potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma kao strana u sukobu i da nije nikakav garant. 

- Mnogo ozbiljnije zemlje od Srbije su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Uzaludno je upinjanje ministra odbrane Srbije da pokaže kako je Srbija važan regionalni igrač, budući da ovakvim dokumentom, nažalost, pokazuje kako ostaje glavni remetilački faktor i glavni problem na zapadnom Balkanu - kazao je ministar Podžić. 

On je izrazio nadu da će predsjednik Srbije i skupštinski Odbor za odbranu i sigurnost ukazati na to da je dokument u suprotnosti sa zvaničnom vanjskom politikom Republike Srbije te istaknuo da u normalnim zemljama strategija odbrane i politika nacionalne sigurnosti mora pratiti vanjsku politiku zemlje. 

- Ne možete s jedne strane pričati da ste za regionalnu sigurnost, da ste vojno neutralni, a da s druge strane prihvatite dokument koji pokazuje agresivne napade prema najbližem susjedu. Totalno kontradiktorna je vojna strategija s vanjskom politikom Srbije. Mislim da ima dovoljno pametnih ljudi koji će ukazati na to da ona, kao takva, ne može proći. Mi smo ovdje, na Balkanu, osjetili šta znači politika krojena po principu "Gdje god živi jedan Srbin, to je srpska zemlja". Ministru Aleksandru Vulinu mogu samo poručiti da on ne treba da se sekira za Srbe u Bosni i Hercegovini, jer njih štiti država BiH. To su naši građani i mi se o njima brinemo - zaključio je Podžić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.