STAVOVI Član Predsjedništva BiH

Dodik: Zakon usvojen u crnogorskoj skupštini diskriminirajući

Nezamislivo je da se jedan zakon, koji u imenu nosi ime sloboda, usvaja u atmosferi isključivosti i odsustva dijaloga s onima na koje se taj zakon odnosi, kazao je Dodik

Avaz.ba / Srna

Milorad Dodik

Foto: Avaz


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pravnom statusu vjerskih zajednica, koji je rano jutros usvojila crnogorska skupština, "ne služi na čast državi koja govori da se zalaže za prava svih svojih građana, jer je tekst zakona diskriminatorski za Crkvu, koja okuplja najveći broj vjernika u Crnoj Gori".

- S obzirom na to da Crna Gora ima ugovore i s Katoličkom crkvom i Islamskom i Jevrejskom zajednicom, ne mogu se oteti utisku da je ovaj zakon pisan i usvojen samo da se nanase šteta Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC). Zbog čega se crnogorska vlast opredijelila za ovakav korak, nije jasno, posebno ako se zna da je Zakon direktno uperen protiv Mitropolije crnogorsko-primorske, koja je tu istu državu stvorila - kazao je Dodik.

On je ocijenio da slika koju je Crna Gora sinoć poslala i regionu i svijetu "sigurno ne ide u prilog vlastima te zemlje".

- Nezamislivo je da se jedan zakon, koji u imenu nosi ime sloboda, usvaja u atmosferi isključivosti i odsustva dijaloga s onima na koje se taj zakon odnosi. Izražavam divljenje i podršku monaštvu i sveštenstvu SPC-a u Crnoj Gori, pravoslavnom narodu Crne Gore koji je pokazao da u Crnoj Gori još živi Njegoš, koji nam je očito za nauk ostavio poruku da je ''muž čuvar žene i đeteta, a narod čuvar crkve i plemena'' - istakao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH kazao je da će s pozicije člana Predsjedništva BiH iskoristiti sve svoje međunarodne kontakte da svojim sagovornicima "ukaže na nepravdu koja je ovim diskriminatorskim zakonom nanesena SPC-u u Crnoj Gori".

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na