PRENOSIMO

Podijeljena preostala 362 otkaza u mostarskom "Aluminiju"

Nova nedavno dostavljena ponuda temelji se na tome da se pogoni unajme te omogući nastavak proizvodnje uz podršku izraelsko-kineskog kapitala

Mostarski "Aluminij". Avaz

Avaz.ba

1.1.2020

Uprava mostarskog "Aluminija" uručila je otkaze 362 radnika, zapravo svim preostalim radnicima posrnulog giganta kojemu su pregovori s izraelsko-kineskom grupacijom "MT Abraham" jedina nada u eventualno ponovno pokretanje proizvodnje, prenose mediji.  

Kako su za HINA-u potvrdili iz "Aluminija" otkazi su uručeni svim uposlenicima, ali s različitim otkaznim rokom. Razlog tomu je da bi preostali radnici uspjeli završiti zaostale poslove, objašnjeno je. Rješenja o otkazima morala su biti zaključena s krajem 2019. godine kako bi se svim uposlenicima omogućila isplata otpremnina. 

Nakon 31. januara 2020. godine nekoliko radnika bit će angažirano s novim ugovorima na poslovima osiguranja i održavanja visokog napona te opreme. Uprava na odlasku je nastavila pregovore s izraelsko-kineskom grupacijom koju predvodi "MT Abraham" iz Tel Aviva. Prva ponuda te grupe, koju još čine kineski partneri "China Engineering Corporation" i "China Industrial of Engineering and Construction Co., Ltd.", odbijena je jer su tražili subvencije za električnu energiju i druge pogodnosti od države. Subvenciju je odbacila Vlada Federacije BiH kao najveći pojedinačni suvlasnik sa 44 posto udjela. 

Nova ponuda ove grupacije, nedavno dostavljena, temelji se na tome da se pogoni "Aluminija" unajme te omogući nastavak proizvodnje uz podršku izraelsko-kineskog kapitala. U BiH je ova grupacija već registrirala kompaniju "Aluminium Industries" d. o. o. Prema informacijama iz kompanije "Aluminija" o novoj ponudi izraelsko-kineske grupacije odlučivat će sredinom januara Skupština kompanije u kojoj su uz predstavnike Vlade FBiH i predstavnici malih dioničara – radnika koji imaju 44 posto, te Vlada RH s udjelom od 12 posto. 

Direktor "MT Abraham Groupa" Isak Mansur Tamir u nedavnoj je izjavi za medije pojasnio uvjete najma koje su dostavili iz ove grupacije. 

- Ugovor o zakupu bit će u skladu sa zakonima i propisima Federacije Bosne i Hercegovine, što znači petnaestogodišnji ugovor o najmu, s mogućnošću dodatnih petnaest godina, a najviše do trideset godina - rekao je Tamir. 

Predsjednik ove grupacije Amir Gros Kabiri rekao je da bi se prvo pokrenuo pogon Ljevaonice, a postupno pokušalo pokrenuti pogone Anoda i Elektrolize koja je najveći potrošač električne energije. 

Planiraju ponovno angažirati radnike koji su već radili u "Aluminiju", objasnio je Kabiri. 

Mostarski "Aluminij" je nakon ratnih razaranja uz podršku Hrvatske bio ponovno pokrenut 1997. godine, a prestao je raditi u srpnju pošto je isključen s napajanja električne energije zbog dugova koji su se popeli na 220 milijuna eura. 

U kompaniji je ukupno bilo zaposleno oko 900 radnika i bila je dugo vremena najveći izvoznik iz BiH, te najvažnija tvornica u Hercegovini. Njenim gašenjem ugroženo je postojanje i velikog broja manjih kompanija koje su im bili partneri ili su se bavile obradom metala aluminija, piše Hina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.