INTERVJU

Sifet Podžić za "Avaz": NATO je već na Drini, ne treba se niko zavaravati

Nadam se, ako istrajemo da se puno politike ne unosi na Vijeće ministara, da ćemo uspjeti nadoknaditi izgubljenu godinu

Piše: S. Degirmendžić Avaz.ba

3.1.2020

(VIDEO: Indira Kriještorac)

Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, u intervjuu za „Dnevni avaz“ govorio je o NATO putu BiH, modernizaciji Oružanih snaga, te očekivanjima od novog saziva Vijeća ministara koje je pretposljednjeg dana prošle godine održalo svoju prvu sjednicu. 

- Teško je na osnovu jedne sjednice donijeti sud o budućem radu, mada, iskren ću biti, mnogo onog što nam je predsjedavajući saopćio meni se veoma svidjelo. Nadam se, ako istrajemo da se puno politike ne unosi na Vijeće ministara, da ćemo uspjeti nadoknaditi izgubljenu godinu. Prvi koraci su ohrabrujući.

Politički izazov

 Vi ste bili prvi načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga kada su u to vrijeme tri vojske spojene u jednu, a bili ste i na čelu Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH. Koliko će Vam pomoći ta iskustva na sadašnjoj poziciji?  

- Poznajem stanje u Ministarstvu odbrane. Ima tu popriličnih izazova. Jedan od prvih je borba za budžet koji za MOBiH nije povećavan od 2010. godine, a troškovi su rasli. Cilj mi je da poboljšam status vojnika, podoficira i zaposlenika MO. Ljudi u OS su naš najveći resurs koji možemo ponuditi i NATO-u, a kakvo je trenutno stanje najbolje ilustrira primjer da smo u 2015. godini na pozicije po konkursima imali 13,4 aplikanta, a na posljednjem konkursu bilo ih je tek 2,2 po poziciji. Istovremeno, namjeravam uvesti racionalizaciju troškova i štednju u onim sektorima gdje sam već uočio velike izdatke.

 Teme oko NATO puta i „Godišnjeg nacionalnog plana“ (ANP), koji je prerastao u „Program reformi“ i kao takav poslan je u Brisel, pratile su nas gotovo čitavu prošlu godinu. Kakav je Vaš stav o svemu ovome?

Program reformi

- Mi se moramo vratiti na neke realne stvari. Rezolucija 10.88 od decembra iz 1996. godine kaže da vojni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma će provoditi NATO savez. Ta rezolucija nikada nije stavljena van snage i ona i danas važi. Ne treba se zanositi idejama da neće NATO nikad na Drinu, kako neki govore, pa NATO je već na Drini. I, kad smo radili Zakon o odbrani, tačno smo rekli i precizirali i tako je to regulirano u zakonu, da onoga dana kada BiH bude punopravna članica NATO saveza tada ćemo dići ruku da NATO savez, koji je sada u Butmiru, ode. 

 Kakve će novosti „Program reformi“ donijeti u MOBiH?

- Na osnovu „Programa reformi“, između ostalog, trebao bi se početi realizirati „Pregled odbrane“ iz 2016. godine. Taj dokument traži puno posla. A ono što mene veoma raduje je to da jedan od podakata „Pregleda odbrane“ podrazumijeva ulaganje u modernizaciju Oružanih snaga do 2027. godine u iznosu od oko 500 miliona KM.

Mi smo već u MAP-u

 Šta će biti s knjiženjem vojne imovine na državu?

- Imam ozbiljnu namjeru uhvatiti se ukoštac s tim, prvenstveno s neperspektivnom imovinom, koja odvlači i puno novca iz budžeta i ljudskih resursa. Imamo otpor u RS kada je u pitanju knjiženje te imovine i morat ćemo raditi na tome jer i to je jedan od dodataka dokumenta koji je otišao u Brisel. Mi smo odmrznuli MAP i bez knjiženja tih lokacija, ali moramo to riješiti. Dakle, mi smo u MAP-u i svi koji ne vjeruju u to neka provjere na stranici NATO-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.