SARAJEVO

NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

Oružane snage BiH nastavljaju s obostrano korisnim aktivnostima obuke sa zemljama iz cijelog NATO saveza

Sastanak Ministarstva odbrane i Oružanih snaga i NATO-a. NATO

FENA

28.2.2024

Komandantica NATO štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela L. Mekgaha (McGaha) obratila se danas predstavnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na početku sedmice u kojoj se održavaju analize u oblasti personala i obuke.

Obraćajući se jutros u Sarajevu na analizi u oblasti personala, brigadna generalica Mekgaha je kazala da je ključni izvor snage svake vojske u njenim ljudima.

- Stoga se trebamo stalno prilagođavati i razvijati, kako bismo privukli i zadržali najbolje i najpametnije, kao i kako bismo bili u stanju odgovoriti na sigurnosno okruženje koje se mijenja. To su izuzetno značajni izazovi. I dok nijedna država nema sve odgovore, naš Savez ima mnogo modela i naučenih lekcija koje mogu pomoći u vašem radu. Podstičem vas da budete hrabri i kreativni u rješenjima koja ćete iznalaziti ove sedmice. I da nastavite ljude stavljati u prvi plan, te da osigurate da svaki vojnik ima koristi od izazovne karijere, karijere koja ispunjava njihove potrebe, kao i potrebe jedinica - kazala je brigadna generalica Mekgaha.

Oružane snage BiH nastavljaju s obostrano korisnim aktivnostima obuke sa zemljama iz cijelog NATO saveza, od kraćih vježbi do višegodišnjih kurseva obuke.

Sve ove aktivnosti pomažu vojnicima da rade zajedno u kriznim vremenima - ova interoperabilnost je jedan od suštinskih principa NATO-a. Predviđen je rast nivoa i obima obuke u skladu s novim paketom izgradnje kapaciteta u oblasti odbrane (DCB) koji osigurava NATO, a koji će pružiti podršku Ministarstvu odbrane i Ministarstvu sigurnosti u odgovoru na nove izazove i pomoći kako bi svi u BiH bili sigurni, saopćeno je iz NATO-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.