POZITIVNE PRIČE

Ponosna sam jer sam ostavila trag u gradu poput Istanbula

Stečeno znanje i vještine odlučila je primijeniti u svojoj zemlji

Bajramović: Život daleko od porodice nije bio jednostavan. Avaz

Piše: D. Pašalić

3.1.2020

Lejla Bajramović (29), koja je uspješno završila fakultet u Istanbulu i stekla zvanje akademskog slikara, oduševljava svijet svojim umijećem pa su potraživanja za njenim umjetninama na zavidnom nivou.

Ova Zeničanka u Turskoj je studirala sa sestrom, a kako život daleko od porodice nije jednostavan, radile su i po nekoliko poslova da bi uspjele finansirati studije i samostalan život.


Više poslova

- Iskreno, nije bilo jednostavno jer smo spakovale stvari i otišle bez stipendije i nečije pomoći, osim, naravno, roditelja koji su nas podržali. Prva godina bila je naročito teška zbog nepoznavanja jezika, a kasnije je bilo lakše – govori ona, dodajući da je zarađivala za život šivenjem tašni i ruksaka za djecu i odrasle, radeći u dva keramička ateljea…

Ipak, veliku pažnju izazvao je njen veliki mural za jednu istanbulsku metro stanicu, što je oduševilo tamošnje građane.

- Lijep je osjećaj  da upravo vaših ruku djelo krasi stanicu u Istanbul, ali i što su reakcije tamošnje javnosti bile više nego pozitivne – iskrena je ona.

Bajramović je radila i terapeutske kurseve s djecom sa psihičkim i fizičkim poteškoćama u razvoju, koja su, kaže, njena velika inspiracija.

- Upravo radeći s djecom i kao rezultat tog projekta nastao je mural koji sam radila na fasadi kongresne sale Istanbul univerziteta na kampusu Bejazit. Ostaviti fizički trag u milionskom gradu poput Istanbula, moj je veliki ponos – govori Bajramović.

Murali u Istanbulu. Facebook

Prenijeti znanje

Tri njena murala krase prostore u Istanbulu, a stečeno znanje i vještine odlučila je primijeniti u svojoj zemlji, pa se vratila u rodnu Zenicu, gdje planira organizirati kreativne radionice i tako prenijeti svoje znanje drugima.

Bajramović planira otvoriti keramički atelje u Zenici, gdje će održavati i kurseve za odrasle i djecu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.