AKTUELNO

Na jednom kraju Mostara izbori, na drugom protest uz živu svirku

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

5.1.2020

S protesta: Ako ne bude rješenja, ići će u blokadu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Dok se na jednom kraju grada održavaju izbori za predsjednika susjedne nam države, na drugom, tačnije, sjeverno od Mostara se održava protest. Riječ je o mirnom protestu mještana okupljenih oko Građanske inicijative „Jer nas se tiče“, koja više od pola godine traži zatvaranje deponije „Uborak“, njenu sanaciju i izmještanje na drugu lokaciju.

Uprkos jako hladnom vremenu i slaboj susnježici, ispred deponije „Uborak“ okupili su se brojni mještani, koji su se uz čaj „zagrijavali“ i uz „živu“ rok svirku.

- Organizirali smo se malo bolje, kao što vidite i čujete, uz živu muziku, došla su nam fina djeca iz grada Mostara da nam pomognu u borbi za ukidanje ove deponije - kazao nam je Nijaz Hodžić, jedan od predstavnika Inicijative.

Posebno je ukazao na okolinu deponije koja je sva „okićena“ PVC kesama.

- Kao što vidite, čim su počeli puhati prvi vjetrovi i bura, sve je ''okićeno'' odavde pa do magistralne ceste M-17. To je pravi pokazatelj kako radi deponija „Uborak“ i njihov direktor i koliko vodi računa o nama koji smo najbliže tu, a da ne govorimo o česticama i smradu koji se raznosi po cijelom gradu i okolini - iznio je on.

Podsjetio je i na to da mještani danonoćno dežuraju, u grupama, pred deponijom, kao i policija, koja je tu, praktično, od 9. decembra, od trenutka kada su deblokirali deponiju. Mještani će svoje nezadovoljstvo mirnim putem, poručio je Hodžić, iskazivati do 8. januara.

- Mislimo da je to krajnje vrijeme da gradske, kantonalne i federalne strukture počnu raditi. Imali su dovoljno vremena da proslave praznike, a mi smo maksimalno korektni i nismo htjeli ići u blokadu deponije. Međutim, ako 8. januara ne uslijede pozivi, mi ćemo sigurno blokirati, bez obzira na sve - poručio je Hodžić.

Omer Hujdur, također jedan od predstavnika Inicijative, kazao je da čekaju sastanak koji bi 8. ili 9. januara trebala zakazati federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo sa svim akterima.

- Niko još nije pozvan zbog činjenice da su bili praznici, a vjerujemo da će sutra ili prekosutra biti upućeni pozivi i gradskim strukturama, kantonalnim, kao i nama. Ako ishod tog sastanka bude nepovoljan po nas, sigurno ćemo ići u blokadu deponije - kazao je Hujdur.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.