REAKCIJE

Somun: Nepotrebna euforija i strah od novog rata na Bliskom istoku

Predsjedniku SAD Donaldu Trampu, da bi pridobio glasove za drugi mandat, potrebna napetost u zemlji i svijetu

Hajrudin Somun. Fena

Fena

6.1.2020

Novinar i diplomat Hajrudin Somun smatra da su odnosi SAD i Irana, odnosno zategnutost ili trenutna situacija jer diplomatskih odnosa nemaju već 40 godina, dostigli kulminaciju ubistvom iranskog generala Kasema Sulejmanija u Bagdadu, ali bar za protekla tri dana nisu prerasli u otvoreni rat.

- Iako pljušte prijetnje iz Vašingtona i Teherana, neće ni narednih dana ni mjeseci izbiti klasični rat, nego će se nastaviti psihološki rat najvišeg intenziteta, uz incidentne situacije kakav je bio atentat na generala Sulejmanija ili akcije specijalaca iranske Revolucionarne garde na američke ambasade i baze na srednjem istoku, pa i dalje u svijetu - kazao je Somun.

Mišljenja je da je predsjedniku SAD Donaldu Trampu (Trump), da bi pridobio glasove za drugi mandat, potrebna napetost u zemlji i svijetu, ali ne i otvaranje novih ratnih žarišta.


Donald Tramp. Avaz

- On je svojim biračima obećao da neće ginuti američki momci po svijetu, a nekoliko je puta najavljivao i povlačenje postojećih trupa iz Afganistana, Iraka i Sirije. Iranu također nije stalo do daljnjeg zaoštravanja ili sukoba sa SAD, jer su njihova vojna moć i ekonomija oslabljene američkim sankcijama, kakve svijet još nije doživio. Zato mislim da je nepotrebna euforija i strah od novog rata na srednjem istoku, izazvani ubistvom generala Sulejmanija - naglasio je.

Hajrudin Somun, penzionisani ambasador, pola radnog vijeka proveo je u novinarstvu, pola u diplomatiji. Bio je reporter s Bliskog istoka, dopisnik Tanjuga iz Irana, jugoslavenski diplomat u Bagdadu i Iranu, te ambasador Bosne i Hercegovine u Turskoj i Maleziji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.