SARAJEVO

Konaković i dalje krije pečat, upitno ko će voditi sjednicu

Čelik je legalno izabran, rekao je Marić

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

7.1.2020

Konaković: Ne da pečat. Avaz

Prijedlog odluke o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo za period od 1. januara do 31. marta 2020. trebao bi se sutra naći pred zastupnicima Skupštine KS. Problem, međutim, predstavlja što je bivši predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković oteo pečat i ne vraća ga. 

Iako je 31. decembra sekretar Skupštine KS Almira Kulovac-Šetkić dala izjavu Ministarstvu unutrašnjih poslova KS te je formiran predmet u Tužilaštvu, Konaković nije vratio pečat. Kako je za “Avaz” rekao Mahir Dević, zastupnik SDA u Skupštini KS, zbog toga nema svrhe održavati sjednicu.

 

Dević: To je apsurd. Avaz

Upitan rad

- U ovom momentu ne znamo gdje je pečat. Konaković je izjavio da je zarobio pečat. Šta znači održati sjednice, a da poslije neko bira da li će neku odluku opečatiti ili neće? To je apsurd! Ne možemo raditi ako pečat ne bude vraćen sekretaru. Nije u pitanju samo rad Skupštine nego i rad općina. Ta vrsta neodgovornosti do sada nije zabilježena u Kantonu – rekao je Dević.

Zbog neraspolaganja pečatom, na objavu u “Službenim novinama KS” neće moći biti dostavljeni akti, koji se, inače, objavljuju u tom glasniku. Također, neće moći biti plaćene naknade za decembar političkim partijama, vanjskim članovima radnih tijela, članovima Nezavisnog odbora, Odbora za žalbe javnosti, kao ni zastupnički paušali.

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a u Skupštini KS, rekao je da je jedini problem ko će predsjedavati Skupštinom.

- Mi smo na prošloj sjednici izabrali Mahira Čelika po proceduri, ali se odjednom pojavilo da je predsjedavajuća Kristić. Svako za sebe uzima pravo da tumači Pravilnik i nastala je konfuzija. Sekretar Skupštine prisustvovao je toj sjednici i postupalo se prema upustvima koje je dao. Čelik je legalno izabran – rekao je Marić.

Blokirani procesi

Komentirajući postupke Konakovića, rekao je da je stanje haotično, jer nema pečata. Blokirani su brojni procesi.

- Savez za bolju budućnost se zalagao da se ne uđe u 2020. bez budžeta, a sve u interesu građana. Jedini izlaz sada je izglasavanje privremene mjere finansiranja. I ona je ograničavajuća, jer će se moći finansirati samo privremene mjere. Neće biti finansija za proširene i veće projekte, izuzev onih nužnih – rekao je Marić.

Poteškoće će imati finansiranje Prve transverzale, nabavke i neće se moći zapošljavati ljudi, jer nema sredstava.

- Proširenih programa za Prvu transverzalu za sada neće biti, jedino kad budu pristizale međunarodne obaveze, to se mora platiti – rekao je Marić.

Marić: Nastale konfuzije. Avaz

Kazna zatvora do tri godine

U članu 367. Krivičnog zakona FBiH se navodi:

- Ko protupravno oduzme, sakrije, uništi, ošteti ili na drugi način učini neupotrebljivim službeni pečat, knjigu, spis ili ispravu institucije u Federaciji ili druge pravne osobe koja vrši javna ovlaštenja ili se kod njih nalazi, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.