INCIDENTI

Zatražena istraga Tužilaštva zbog "kolona mržnje" u Potočarima

Lokalna zajednica još jednom propustila da osudi govor mržnje i širenje nacionalističke histerije

Poziv Tužilaštvu da otvori istragu. Arhiv

Avaz.ba

7.1.2020

Iz Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine zatraženo je od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da otvori istragu o incidentu koji se jučer desio tokom proslave Badnjeg dana.

Podsjetimo, jučer je u kasnim popodnevnim satima lokalnom cestom koja prolazi između sakralnog i memorijalnog dijela kompleksa Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari prošla kolona vozila popraćena glasnom muzikom i nacionalističkom ikonografijom. Iz ove institucije poručili su da se ovaj prostor mora zaštititi, a da lokalna zajednica mora preuzeti dio odgovornosti za "baštinjenje slavljenja zločina genocida".

- Memorijalni centar Srebrenica - Potočari upozorava da je lokalna zajednica još jednom propustila da osudi govor mržnje i širenje nacionalističke histerije. Već godinama se pravoslavni vjerski praznici koriste kao prilika za javno slavljenje zločina genocida i njegovih počinilaca, ugrožavajući tako svaku šansu za suočavanje s prošlošću i međureligijski dijalog u Srebrenici - poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica -  Potočari.

Kako su istakli, treba odgovoriti na svaki pokušaj negiranja genocida, izražavanja mržnje i netolerancije sa još značajnijim radom na dijalogu, istraživanju i uključivanju novih generacija u programe edukacije o genocidu. 

- Sudske presude, hiljade imena nevino ubijenih i nestalih, te široko međunarodno uvažavanje žrtava genocida u Srebrenici nikada nisu bili alat manipulacije, niti temelj za širenje mržnje protiv bilo kojeg naroda ili vjerske zajednice. Štaviše, lekcije iz Srebrenice trebaju biti temelj za sprečavanje budućih krvoprolića na ovim prostorima i drugdje. Memorijalni centar Srebrenica - Potočari poziva načelnika općine Srebrenica i čitavu lokalnu zajednicu da smognu snage i promijene svoj odnos, te konačno osude govor mržnje i zatraže od lokalne policije da poduzme potrebne mjere na privođenju i kažnjavanju odgovornih. Konačno, tražit ćemo od Tužilaštva BiH da reagira te istraži posredne i neposredne veze između donosilaca odluka u institucijama i finansiranja aktivnosti udruženja i neformalnih grupa koje organiziraju "kolone mržnje" u Srebrenici - zaključuju iz Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.