ANALIZA

Nema drastičnog zaokreta, ali će prema BiH biti promijenjen kurs i ton

Za BiH je važna činjenica da su ovi izbori pokazali da biračko tijelo izvan Hrvatske nema bitnijeg utjecaja, kaže Fočo

Milanović: Novi predsjednik Republike Hrvatske. AFP

Piše: S. Muhić / Avaz.ba

7.1.2020

Odnosi Republike Hrvatske prema državi Bosni i Hercegovini nakon nedjeljne predsjedničke pobjede Zorana Milanovića nad Kolindom Grabar-Kitarović neće se drastično mijenjati.

Ali, promjena će ipak biti, jer je novoizabrani predsjednik Zoran Milanović potpuno drugačiji kalibar političara, državnika, prije svega zbog njegove socijaldemokratske orijentacije.

Specifični odnosi

Smatra to većina intelektualaca i analitičara dobro upućenih u prilično specifične odnose dvije susjedne zemlje. 

Senada Šelo-Šabić, znanstvena saradnica zagrebačkog Instituta za razvoj i međunarodne odnose, rekla je za “Dnevni avaz” da se građani obje države mogu nadati boljim odnosima i s obzirom na poruke koje je Milanović poslao.

Fočo: Dobrosusjedski odnosi. Avaz

- A, rekao je da će, kao predsjednik, voditi politiku dijaloga, slušanja drugih i usklađivanja svoje politike s Vladom. To ne treba značiti veliki zaokret, ali svaki dijalog i svaka konstruktivna saradnja svakako mogu doprinijeti poboljšanju odnosa – kaže Šelo-Šabić.

Tvrdi da ne treba očekivati dramatične promjene kad je u pitanju rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja, jer predsjednik u Hrvatskoj ima ograničenu vlast. No, “promjena krusa i tona razgovora sigurno može doprinijeti poboljšanju odnosa BiH i Hrvatske”, smatra Šelo-Šabić.

Izborni sistem

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Salih Fočo ne vjeruje u drastične promjene, ali ističe kako će s dolaskom Milanovića politika prema BiH biti stabilnija, transparentnija i neće ovisiti o pojedinačnim incidentima. 

- Za BiH je važnija činjenica da su ovi izbori pokazali da biračko tijelo izvan Hrvatske nema bitnijeg utjecaja i da u budućim izborima neće imati nikakvog utjecaja. Hrvatska, generalno, mora mijenjati svoj ustavnopravni izborni sistem i time distancirati populaciju koja sada glasa u BiH. To će biti i signal da se Hrvati u BiH okreću Sarajevu i BiH, a da s Hrvatskom grade dobre susjedske odnose – kazao je Fočo.

HDZ BiH: Nadamo se podršci Hrvatske

Hrvatska demokratska zajednica BiH saopćila je jučer kako se nada da će i s izborom Milanovića “legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH nastaviti imati punu podršku Hrvatske i pozitivni kontinuitet prema hrvatskom narodu, jednom od tri konstitutivna naroda u BiH”. 

- Naš zadatak u BiH je ostvariti potpuno ustavnopravno uređenje BiH kao višenacionalne države tri konstitutivna naroda i svih njenih građana, uz potporu Hrvatske. Hrvatski interes je i interes EU, a to je stabilna BiH, koja slijedi europske standarde - kazali su iz HDZ-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.