NENADOKNADIV GUBITAK

Profesor Salih Fočo za "Avaz": Profesor Jahić je bio veliki čovjek, čitavim svojim bićem posvećen afirmaciji bosanskog jezika

Još u svojim ranim radovima se suprotstavljao zapostavljanju bosanskog u odnosnu na srpsko – hrvatski jezik, kazao je Fočo

Fočo: Pamtiću ga kao posebnog čovjeka. Facebook

Alen Bajramovic

21.4.2024

Ovo je veliki gubitak za državu BiH i cijelu akademsku zajednicu, kazao je profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Salih Fočo, nakon vijesti da je naša zemlja izgubila još jednog velikog čovjeka, akademika Dževada Jahića. 

Fočo podsjeća da je riječ o jednom od najznačajnijih bh. intelektualaca kada je u pitanju lingvistika, a posebno bosnistika.

Predan nauci

- Čitav svoj radni vijek je posvetio tom fenomenu i bio na velikom udaru kritike koja je dolazila naročito iz Beograda i Zagreba. Još u svojim ranim radovima se suprotstavljao zapostavljanju bosanskog u odnosnu na srpsko – hrvatski jezik. Sa sigurnošću se može reći da je akademik Jahić dao najveći doprinos afirmaciji bosanskog jezika u naučnom smislu. 

Zato ovo nije gubitak samo za akademsku zajednicu već za razvoj i afirmaciju bosanskog jezika uopće, a u temelju bosanskog jezika je i državnost BiH – ističe Fočo.

Malo je ljudi poput profesora Dževada Jahića koji su bili toliko predani nauci. Za svoje djelo nije nagrađivan, niti je očekivao posebne benefite.

Spreman na šalu

- Bio je veliki čovjek posvećen čitavim svojim bićem afirmaciji bosanskog jezika, etimologiji i onome što zapravo čini jedan narod. Pamtiću ga kao posebnog čovjeka, koji je bio druželjubiv i spreman na šalu, posebno na svoj račun. Na neki način studenti su možda zazirali od njega, a zapravo je od njih tražio najelementarnije stvari, da logički misle o jeziku, a ne da uče jezičke fraze – dodaje prof. dr. Salih Fočo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.