OBRAĆANJE

Dodik: Nema slobode za srpski narod ako nema svoju državu

RS kao sinonim slobode, slobodna i za pripadnike drugih naroda koji žive u njoj

Dodik: Srbi imaju dvije države. Agencije

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

9.1.2020

Ovo je naš dan, dan Republike Srpske, koji proslavljamo 28. put, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na početku svog obraćanja na obilježavanju neustavnog praznika - 9. januara - u Banjoj Luci. 

- Dan koji smo odabrali tada, 9. januara 1992. godine, u miru, da stvorimo RS kao izraz trajnog zahtjeva srpskog naroda na ovim prostorima za svojom državom. Stvorena u miru, branjena u ratu, odbranjena u ovom vremenu, RS je danas, na ponos svih nas, stabilna, mirna, posvećena razvoju, slobodi svih naroda koji žive u njoj. Mi, Srbi, na ovom prostoru u RS, a i oni koji su ostali izvan RS i Srbije znaju da nema slobode za srpski narod ako nema državu. Zato Srbi danas imaju dvije države: RS i Srbiju - rekao je Dodik. 

 

Obilježavanje neustavnog praznika. O. Matavulj

On je rekao kako Srbi u RS žive svoju državu bez obzira "na one koji govore da to nije to".

- Mi živimo RS kao našu državu, sinonim naše slobode i naših prava da slobodno ovdje živimo. Srbi, naravno, kroz vjekove nikada se nisu borili samo za svoju slobodu. Mi smo tu slobodu uvijek darivali i drugima i onda 18., kada su smatrali i mislili da oslobađamo i druge narode, podarili smo slobodu i nama, tada smo mislili, bratskim narodima, mi smo mislili da je to njima sloboda, oni nisu. Na kraju prošlog vijeka oni su smatrali da treba da žive mimo nas - rekao je Dodik.

On je naveo kako je RS, kao sinonim slobode, slobodna i za druge pripadnike naroda koji žive u njoj.

- Danas i Bošnjaci i Hrvati slobodno upražnjavaju svoj identitet, svoju vjeru i sva svoja prava. Oni učestvuju zajedno s nama u političkom životu, dio su naših institucija, dakle i Skupštine i Vlade. Oni osporavaju nama 9. januar i mi im ne trebamo ništa zamjeriti. Ono što mi moramo raditi jeste da obilježavamo i slavimo naš dan. Ovo je naš dan. Ovo je naša proslava. Ovo je naša Republika Srpska i ovdje imamo namjeru da gradimo život za nas upravo onakav po mjeri slobode za nas, da to bude mjera slobode i za sve druge ljude. Neka živi RS, neka živi Srbija, neka živi srpski narod gdje god bio. Živi i zdravi bili - rekao je Dodik.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.