SARAJEVO

Nastavljeno rušenje objekata na trasi Prve transverzale

Radnici uklanjaju stare konstrukcije. S. Muhić

Piše: S. Muhić / Avaz.ba

10.1.2020

Ekipe preduzeća "Rad" nastavile su rušiti objekte na trasi Prve transverzale, buduće saobraćajnice koja će centar Sarajeva s četiri trake povezati s Vogošćom i autoputem, te na taj način značajno riješiti gorući problem saobraćajnih gužvi u glavnom gradu. 

Kako je direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmir Kovač i najavio u izjavi za "Dnevni avaz", započelo je rušenje objekata koji se nalaze u krugu nekadašnjeg depoa GRAS-a. 

- Depo se prostire na 8.500 kvadrata zemljišta. Na polovini površine nalaze se objekti. Rušenje tih objekata trebalo bi završiti za 10-ak dana – kazao je Kovač.

Nakon toga, prema njegovim riječima, slijedi rušenje tri kuće koje se nalaze na početku ulice Halida Kajtaza, odnosno na raskrsnici ulica Kranjčevićeva, Halida Kajtaza i Put života.

Osim depoa, bit će potrebno srušiti još nekoliko kuća kako bi trasa Prve transverzale od Tehničke škole do ulice Braće Begić bila čista. 

- To znači da bi mi već početkom građevinske sezone mogli početi graditi cestu, jer će nam trasa biti čista. Iako nam je jednom poništen tender za izbor izvođača radova, ponovo smo raspisali tender za izbor firme koja će graditi početnu dionicu Prve transverzale. Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve imaju spremnih 25 miliona maraka potrebnih za cestu od Tehničke škole do ulice Braće Begić – dodao je Kovač.

Ekipe danas na terenu. S. Muhić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.