SAOPĆENJA

Država mora staviti rudare na prvo mjesto

U Sindikatu su saglasni s ocjenom da je u Federaciji BiH potrebno restrukturiranje rudnika

Rudarima osigurati veća prava. Arhiv

Avaz.ba

10.1.2020

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine daje punu podršku Samostalnom sindikatu radnika rudnika Federacije BiH i svim rudarima u Federaciji Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi da im se poboljša ekonomski položaj i omogući život kakav zaslužuju.

- Neprihvatljivo je da oni, bez čijeg svakodnevnog mukotrpnog rada "Elektroprivreda BiH" ne bi mogla ostvarivati profit kakav ostvaruje, budu oni kojima se ne želi povećati plaća i primanja – stoji u saopćenju SSSBiH.

U Sindikatu su saglasni s ocjenom da je u Federaciji BiH potrebno restrukturiranje rudnika, ali ističu da se to ne smije raditi nauštrb radničkih prava rudara i njihovog ekonomsko-socijalnog položaja niti se taj proces smije raditi bez restrukturiranja i same "Elektroprivrede BiH".

- Radnici se ne mogu tretirati parcijalno i po dvostrukim aršinima. Ne mogu oni koji rade u administraciji i neproizvodnom dijelu "Elektroprivrede BiH" imati veća prava od onih koji rade u proizvodnji i u rudnicima. Ako će se već praviti razlika, onda je ljudski i moralno očekivati i tražiti veća prava za one čiji rad podrazumijeva svakodnevno rizikovanje života – stav je Sindikata.

Savez samostalnih sindikata BiH u punom kapacitetu stoji na raspolaganju svim rudarima i njihovim sindikalnim predstavnicima i spreman je pružiti svaki vid podrške u opravdanoj borbi kolega rudara, navodi se u saopćenju SSSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.