SAOPĆENJE

Oglasila se Ambasada Rusije u BiH: Ne treba kreirati probleme tamo gdje ih nema

Jučerašnja proslava bila je organizirana u skladu s odlukom Vlade Republike Srpske i koja je bila donesena u okviru ovlaštenja ovog organa, navodi se u saopćenju

Ambasada Rusije u BiH. Avaz

I. K. / Avaz.ba

10.1.2020

Povodom komentara o statusu obilježavanja dana bh. entiteta Republika Srpska oglasila se Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini.  

- Ne dijelimo ocjene iznesene u nizu komentara o takozvanoj "neustavnosti" dana Republike Srpske. Smatramo da ne bi trebalo podmetati pojmove i kreirati probleme tamo gdje ih nema. Kao što je poznato, odluka Ustavnog suda BiH na koju se mnogi pozivaju ne odnosi se na dan Republike Srpske nego na jednu odredbu Zakona o danu Republike Srpske. Zapravo ona je priznata Ustavnim Sudom BiH suprotnom Ustavu BiH i ona je prestala važiti, a ne dan Republike Srpske koji sam po sebi odlukom Ustavnog Suda nije bio osporen - saopćeno je iz Ambasade Rusije u BiH.

Ambasada Rusije u BiH. Avaz

Kako se ističe, jučerašnja proslava bila je organizirana u skladu s odlukom Vlade Republike Srpske i koja je bila donesena u okviru ovlaštenja tog organa.

- Ustavnost ove odluke nije sporna. U vezi sa tim pozivamo sve strane uključujući i predstavnike međunarodne zajednice da se suzdrže od negativne i rastavne retorike, oslone na slovo zakona i imaju u obziru zakonite interese jedni drugih te teže ka mirnoj saradnji u novoj 2020. godini - navodi se u saopćenju Ruske ambasade.

Podsjetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine u martu prošle godine osporio je Zakon o danu Republike Srpske, odnosno 9. januar kao dan tog bh. entiteta. Zahtjev za ocjenu ustavnosti dana RS podnijelo je u januaru 2018. godine devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS, što praktično znači da 9. januar ne može biti obilježen kao dan RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.