PARLAMENT BIH

Prvi korak na rješavanju pitanja granice BiH i Srbije

Protokol o utvrđivanju tromeđne tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije na sjednici 16. januara

Osmanović (u sredini) prošle godine potpisao Protokol s Odalovićem (lijevo) i Pejanovićem (desno). Arhiv

Piše: S. Degirmendžić / Avaz.ba

13.1.2020

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH na sjednici 16. januara izjašnjavat će se o davanju saglasnosti na Protokol o utvrđivanju tromeđne tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije.  

Važan dokument


Ovaj protokol prošle godine su potpisali tadašnji minisitar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, generalni seketar Ministarstva vanjskih poslova Srbije Veljko Odalović i državni sekretar ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore Dragan Pejanović. 

U međuvremenu, usvojilo ga je Predsjedništvo BiH, a ukoliko saglasnost na ovaj dokument daju oba doma Parlamentarne skupštine BiH on će stupiti na snagu.

Adil Osmanović, koji je danas poslanik u Predstavničkom domu, pojašnjava za „Avaz“ zbog čega je ovaj dokument izuzetno važan, naročito za buduće rješavanje pitanja granice između BiH i Srbije, o čemu danas nema saglasnosti.

Sporne tačke

-Nakon što PSBiH usvoji taj protokol onda se određuje postavljanje oznaka na tu tromeđnu tačku, odnosno liniju razgraničenja. I od te tačke dalje će se rješavati pitanje granice prema Srbiji, a s Crnom Gorom smo to već završili . To je bitno pogotovo što sa Srbijom imamo nekoliko spornih tačaka kada je u pitanju granica , to je Hidrocentrala „Bajina Bašta“ na Drini , a i imamo sporenje i na dijelu oko pruge prema Baru- pojašnjava Osmanović.  



Tromeđna tačka je granica općina Đakovići -Zaborak u BiH, Poblaće u Crnoj Gori i Sočice u Srbiji. Google Maps Print Screen

On dodaje da su na ovom dokumentu intenzivno radile naše komisije za granicu kao i nadležne komisije susjednih država.

-Bilo bi dobro da se na takav način pristupi i rješavanju potpune granice sa Srbijom-zaključuje Osmanović.

 Tromeđa između BiH, Srbije i Crne Gore je određena na osnovu dokumentacije o bivšim međurepubličkim granicama, kojom raspolažu potpisnice protokola. Zajednička tačka je granica katastarskih općina Đakovići -Zaborak u BiH, Poblaće u Crnoj Gori i Sočice u Srbiji, koja se nalazi u mjestu Zelena Glava.Nakon stabilizacije tromeđne granične oznake, potpisnice ovog protokola izvršit će zajednički mjerenja i izraditi odgovarajuće tehničke dokumente sa definitivnim koordinatama. 

Troškove tromeđne granične oznake snosit će, u jednakom iznosu, sve tri potpisnice ovog protokola. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.