RAZGOVOR

Povampirili su se duhovi iz devedesetih

Koristeći institucije srpskog etničkog nacionalizma, poput navijača i dijelova crkve te sigurnosnih struktura i medija, kreiraju kampanju haosa u Crnoj Gori

Filipović: Vučić je u velikom problemu. Arhiv

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

14.1.2020

Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori kreira ambijent u kojem će konačno biti reguliran način funkcioniranja svih vjerskih zajednica. On ima i političku notu, notu ispravljanja historijske nepravde. Upravo je to najveći razlog protesta i burne reakcije Beograda. Izjavio je ovo u razgovoru za „Dnevni avaz“ Ljubomir Filipović iz Atlantskog saveza Crne Gore. 

 

Krvavi badnjaci

- Moramo definisati “zapadne principe”, jer to je emocija na koju igra beogradska patrijaršija, nadajući se da će pridobiti saveznike zbog tzv. zaštite privatne svojine - kaže Filipović. 

Dodaje da, iako neki lokalni sveštenici spominju “krvave badnjake”, najviši velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve u Crnog Gori pozivaju na mirne proteste, svjesni da bi nasilje samo otežalo njihov slučaj.

- Najveći je problem povampirenje nekih duhova iz devedesetih, koji koristeći institucije srpskog etničkog nacionalizma, poput navijača i dijelova crkve te bezbjedonosnih struktura i medija, kreiraju kampanju haosa u Crnoj Gori, kako bi se tema izmjestila u ravan ugroženosti srpskog naroda u Crnoj Gori – ističe Filipović.

Filipović: Ispravljanje historijske nepravde. Arhiv

Na pitanje šta je krajnji cilj kreiranja tog haosa u Crnoj Gori, on pojašnjava da se bliže izbori i da će partije s jasnim nacionalnim predznakom i u srpskom i u crnogorskom narodu ovo iskoristiti za zbijanje redova.

- E sad, izbori su taktički cilj. Strateški cilj se očitava u narativima “vječnosti crkve i srpstva” i “prolaznosti crnogorske države” – kaže on.

Karta nepatriotizma

Filipović tvrdi i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ovdje u velikom problemu. 

- Njegova opozicija igra na kartu nepatriotizma njegovih poteza u vezi s Kosovom, pa vrše i pritisak oko Crne Gore, tjerajući ga u ovu bitku koja može da ugrozi njegov pregovarački kapacitet o Kosovu. SPC u Crnoj Gori nije njegov saveznik, a natjeran je upravo ovim strukturama da je podržava. Zato je i dat prostor vječitim osporavateljima Crne Gore da se oko ovoga aktiviraju – zaključuje Filipović.



Korektno ponašanje crnogorskih institucija

Filipović kaže i da je ponašanje crnogorskih institucija za sada korektno. 

- Ovo će se nastaviti u manjem intenzitetu do izbora. Intenzivirat će se po potrebi i oko velikih crkvenih praznika – ističe Filipović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.