ZABRINJAVAJUĆE

Očajni roditelji prizivaju sunce i vjetar

Oko 80 posto primljenih i pregledanih mališana ima problem s disanjem, dok je preostalih 20 posto zaraženo virusom gripe i različitim alergijama

Broj pregleda i oboljenja iznad prosjek. A. Bajrić

Piše: E. Sk.

16.1.2020

Broj pregledanih i hospitaliziranih mališana u Klinici za dječije bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra je u neznatnom padu zbog kratkotrajne stabilizacije vremenskih prilika u toku jučerašnjeg dana.

- U odnosu na utorak, kada smo imali veliki broj pregleda i hospitalizacija, jučer je situacija bila nešto bolja, ali daleko od toga da je broj pregleda na godišnjem ili sezonskom prosjeku – rečeno nam je u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Sunce i povećanje temperatura smanjili su broj prijema pacijenata, ali ljekari ističu kako s pogoršanjem vremenskih prilika i aerozagađenja broj pacijenata u čekaonicama neminovno raste.

- Cijelu zimu mi je dijete prehlađeno i bolesno. Čim izađe vani, ima gušenja i teško diše. Sada smo na respiratoru, a, iskrena da budem, jedva čekamo sunce i vjetar da se ovo zlo iz zraka otjera - kaže nam jedna majka koju smo jučer zatekli u čekaonici Klinike za dječije bolesti.


Problem je i odlazak ljekara. A. Bajrić

Oko 80 posto primljenih i pregledanih mališana ima problem s disanjem, dok je preostalih 20 posto zaraženo virusom gripe i različitim alergijama.

Doktori s Klinike ističu da je neophodno pojačati pedijatrijske odjele u jedinicama primarne ljekarske zaštite. No, to postaje sve veći problem, jer se cijela država bori s odlaskom ljekara, među kojima prednjače pedijatri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.