SAZNAJEMO Dokument pripremila Služba za instrumente vanjske politike EU

Nusret Imamović osvanuo na novoj listi: Finansijske sankcije EU i za teroristu iz BiH

Radi se o konsolidiranom spisku finansijskih sankcija prema osobama koje se sumnjiče za terorizam

M. Aščić / Avaz.ba

Imamović: Nalazi se u Libiji

Foto: Arhiv


Evropska unija (EU) objavila je 15. januara ove godine novu konsolidiranu listu finansijskih sankcija prema osobama koje se sumnjiče za terorizam i finansiranje terorističkih aktivnosti, otkriva „Dnevni avaz“.

Ovaj dokument sadrži objedinjeni spisak osoba, grupa i entiteta koji podliježu finansijskim sankcijama EU, istaknuto je.

Stotine terorista

Na ovom spisku, koji ima 465 strana, nalazi se i ime Nusreta Imamovića, radikalnog vehabijskog vođe iz Maoče, koji je također uvršten i na listu deset najtraženijih terorista svijeta.

Osim Imamovića, na spisku osoba kojima se izriču finansijske sankcije su i stotine državljana Sirije, Afganistana, Iraka, Libije, Libana, Francuske i drugih zemalja koji se dovode u vezu s terorističkim aktivnostima.

  • Faksimil liste EU koja je proširena 15. januara

    Faksimil liste EU koja je proširena 15. januara

    Foto: Avaz


U dokumentaciji koju je pripremila Služba za instrumente vanjske politike Evropske unije objavljeni su i podaci o Imamoviću. Navedeno je da je rođen u mjestu Miljanovci kod Kalesije 26. septembra 1971. godine i da je borac El-Kaide.

Istaknuto je da se od 2015. godine nalazi u Siriji. Objavljen je i identifikacijski broj njegovog pasoša.

Imamović je, podsjećamo, na specijalnu globalnu listu deset najtraženiji terorista svijeta stavljen 2014. godine, a prema ocjeni Stejt departmenta SAD.

Pobjegao 2018.

On je u Siriju otišao početkom 2013. godine i pridružio se prvobitno terorističkoj organizaciji Nusra front. Jedan je od najvećih krivaca za masovni odlazak bh. državljana na sirijsko ratište.

No, nakon kraha ove organizacije, kao i Islamske države (ISIL), Imamović je s porodicom, ženom i djecom i odanim prijateljima, koji su mu čuvari, pobjegao krajem 2018. godine u Libiju i pridružio se snagama Vlade nacionalnog sporazuma (GNA) Fajiza el-Saradža.

Borbe za Tripoli

Kako smo prošle godine i objavili, Imamović učestvuje u borbama za Tripoli, u kojem traju žestoki sukobi između snaga Libijske nacionalne armije, koju predvodi odmetnuti general Halifa Haftar, i snaga predsjednika vlade Saradža.

Razlog za novi krvavi sukob, kako navode strani mediji, jeste želja Haftara da zauzme Tripoli kako bi "protresao zemlju pod stopama nepravedne družine".

Libija je mjesecima na rubu totalnog rata, više od osam godina nakon svrgavanja režima diktatora Muamera el-Gadafija.

 

Više o temi Nusret Imamović

NA VRH

Podijeli članak na