RAZGOVOR Direktor BHANSA-e

Primorac za "Avaz": Avioni nisu kasnili ni sekundu, ispunili smo sve zahtjeve EU

Trenutno opslužujemo 700 aviona dnevno, dok je u isto vrijeme lani taj broj bio 80 aviona, rekao Primorac

S. Muhić / Avaz.ba
20.01.2020 10:51

Primorac: Imamo sposobnost da opslužujemo sve zahtjeve

Foto: Avaz

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) već mjesec i po, otkako je preuzela kontrolu gornjeg sloja zračnog prostora iznad 10.000 metara, vrlo uspješno opslužuje zračni saobraćaj.

Povećanje prometa

Direktor BHANSA-e Davorin Primorac kazao je za „Dnevni avaz“ da nakon preuzimanja kontrole 5. decembra 2019. godine nisu uvodili nikakve restrikcije niti su uzrokovali sekundu kašnjenja aviokompanijama. 

- Bili smo apsolutno kapacitirani u svakom smislu. Naši kontrolori, sustavi, oprema bili su na adekvatnom nivou i dokazali smo da smo se opravdano pojavili kao ravnopravan pružatelj usluga zračne navigacije u Evropi. Imamo sposobnost da ispunimo sve zahtjeve koji se stavljaju pred nas - kazao je Primorac.

On dodaje da trenutno opslužuju 700 aviona dnevno, dok je u isto vrijeme lani taj broj bio 80 aviona.

- Prema našim planovima i prognozama, obim posla će se povećavati. Vrhunac će biti naljeto ili krajem ljeta, kada ćemo trebati opslužiti 1.400 do 1.500 zrakoplova u danu – naveo je Primorac.

Vrlo je važna činjenica, ističe čelnik BHANSA-e, da je BiH kao država ispunila sve zahtjeve koje pred sve članice EU postavlja Evropska komisija.

- Usklađeni smo sa svim tim zahtjevima, isto kao Njemačka ili Austrija. Kada govorimo o BHANSA-i i civilnom zračnom prometu, mi smo u tom smislu već dio Evrope - naveo je Primorac.

Obim posla

On je naglasio da su povećanjem obima posla porasli i prihodi BHANSA-e, ali i troškovi.

- Naši prihodi, odnosno troškovi će se povećati 34 posto na nivou godine, što je 12 ili 13 miliona maraka. Ti novci će biti utrošeni za daljnje obrazovanje našeg kadra, za plaće, za kapitalne investicije, operativne troškove – naglasio je Primorac.

149 kontrolora letenja

- Trenutno BHANSA ima 133 kontrolora letenja. U procesu obuke se nalazi još 16 kandidata, tako da ćemo uskoro imati 149 kontrolora. Danas u svijetu nedostaje 15.000 kontrolora letenja, a kod nas ne postoji školski centar za obuku ovog kadra. Kako bi se ovo stanje promijenilo, jedan od ciljeva BHANSA-e je uspostava centra – rekao je Primorac.

Komentari

NA VRH