ZOI 2030.

Zajedničku kandidaturu Sarajeva i Barcelone podržavaju i olimpijski komiteti iz našeg regiona

Postoji inicijativa da glavni grad BiH drugi put u historiji, nakon 1984. godine, bude domaćin Zimskih olimpijskih igara

Rađo: Pokrenuta je pozitivna priča. Arhiv

Piše: E. J. / Avaz.ba

20.1.2020

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine u kontaktu je s predstavnicima španskog grada Barcelone, odnosno pokrajine Katalonije, koji pripremaju kandidaturu za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2030. godine.

Potvrdio je to za naš portal predsjednik OKBiH Izet Rađo, naglasivši da se pregovori nastavljaju, a priželjkivani ishod je kandidatura Barcelona za ZOI 2030., u koju bi bilo uključeno i Sarajevo, kao organizator pojedinih takmičenja na Igrama, za koje ne postoje uvjeti u Barceloni.

Prije svega, to se odnosi na takmičenja na bob-stazi, a možda i skijaškim skokovima.

- Nastavljamo pregovore, naša načelna saglasnost postoji, ostaje da se definiraju detalji. To je veoma pozitivna priča koja bi mogla, između ostalog, rezultirati i obnovom olimpijskih objekata, odnosno bob-staze na Trebeviću i skakaonice na Igmanu - kaže Rađo.

Naglašava da je ovo ideja koju "guraju" i olimpijski komiteti iz regiona, jer bi obnovom objekata na našim olimpijskim planinama i oni dobili mogućnost da treniraju i takmiče se na adekvatnim borilištima u blizini, a ne da moraju odlaziti na daljnje destinacije…

- Navest ću samo jedna primjer, a to je da od Švicarske do Atine u Grčkoj ne postoji bob-staza i jasno je zbog čega postoji interes svih sportskih radnika da se ova ideja realizira - rekao je Rađo o inicijativi da glavni grad Bosne i Hercegovine drugi put u historiji, nakon 1984. godine, bude domaćin najvećeg sportskog događaja u svijetu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.