SUSRETI

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović s njemačkim zvaničnicima razgovarao o položaju Bošnjaka i saradnji

Na sastanku se razgovaralo o položaju Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj i obrazovanju imama u Evropi te o drugim oblicima saradnje između IZ u BiH i njemačkih vladinih obrazovnih i vjerskih institucija

Reis Kavazović i Kerber s članovima delegacija. Rijaset IZ u BiH

Avaz.ba

21.1.2020

Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, sastao se danas s visokom delegacijom iz Savezne Republike Njemačke, na čelu s Markusom Kerberom, državnim sekretarom u Ministarstvu unutrašnjih poslova Njemačke, zaduženim za Njemačku konferenciju o islamu. 

Na sastanku se razgovaralo o položaju Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj i obrazovanju imama u Evropi te o drugim oblicima saradnje između IZ u BiH i njemačkih vladinih obrazovnih i vjerskih institucija. Reisu-l-ulema je zahvalio gostima na dolasku i podršci Vlade SR Njemačke Islamskoj zajednici u Njemačkoj, ali i u Bosni i Hercegovini, te je izrazio opredijeljenost IZ u BiH da radi na stjecanju statusa korporacije javnog prava u Njemačkoj i na prenošenju iskustva administriranja vjerskih pitanja muslimana u evropskom društveno-političkom kontekstu.


Jačati sve oblike saradnje

Kerber je istaknuo kako su Njemačka i njene institucije svjesni značaja bosanskog iskustva življenja islama i kako su voljni jačati sve oblike saradnje koji će doprinijeti blagostanju muslimana kao građana evropskih država u kojima žive i rade te da, u tom smislu, računaju na podršku Islamske zajednice u BiH i njenih naučnih i vjerskih institucija.


Kerber i reis Kavazović. Rijaset IZ u BiH

Delegacija je, nakon sastanka s reisu-l-ulemom, posjetila Gazi Husrev-begovu medresu, Gazi Husrev-begovu biblioteku, kao i Fakultet islamskih nauka. U Gazi Husrev-begovoj medresi direktor Mensur ef. Malkić sa osobljem dočekao je delegaciju. Delegacija je posjetila učionice i razgovaralo se o Medresi kao savremenoj srednjoj školi.


Obrazovanje imama u evropskom kontekstu

Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić upoznao je goste o značaju očuvanja kulturnog i historijskog kontinuiteta Bosne i Hercegovine i dubokim korijenima izučavanja islama na bosanskim prostorima. Na Fakultetu islamskih nauka dekan Zuhdija Hasanović sa prodekanima i profesorima govorio je prvenstveno o obrazovanju imama u evropskom kontekstu te o iskustvima koja IZ u BIH može podijeliti s ostatkom Evrope.


Gosti iz Njemačke posjetili Gazi Husrev-begovu biblioteku i FIN. Rijaset IZ u BiH

Kako prenosi agencija Mina, u njemačkoj delegaciji bili su i Anja Hojgel (Heugel), lična referentica državnog sekretara Markusa Kerbera, Rajnhard Buš (Reinhard Busch), šef Referata Njemačke konferencije o islamu, Johanes-Gabrijel Golc (Johannes-Gabriel Goltz), referent u Njemačkoj konferenciji o islamu, Klaus Šindel (Schindel), referent u Ministarstvu za obrazovanje i istraživanje, Bekim Agai, direktor Akademije za islam u nauci i društvu pri Univerzitetu Frankfurt/Main, kao i Petra Kohenderfer (Kochendörfer), zamjenica ambasadorice SR Njemačke u Bosni i Hercegovini.


Kerber i reis Kavazović razgovarali o važnim temama. Rijaset IZ u BiH

U delegaciji Islamske zajednice, koja je prisustvovala susretu u kancelariji reisu-l-uleme, bili su i Safet Softić, predsjednik Sabora IZ u BiH, Osman Kozlić, muftija za Evropu izvan domovinskih zemalja i glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku, Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu (VPD), Dževada Šuško, šefica Odjela za međunarodnu saradnju u Upravi za VPD, Muhamed Jugo, stručni saradnik u Upravi za VPD, Adem Hasanović, referent muftije za Evropu izvan domovinskih zemalja, i Meho Travljanin, predsjednik džemata Berlin.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke osnovalo je 2006. godine Njemačku konferenciju o islamu ("Deutsche Islamkonferenz", DIK) kao stalnu instituciju koja se bavi pitanjem islama i muslimana u Njemačkoj. Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj članica je ove institucije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.