NOGOMET Od trnja do zvijezda

Edin Džeko: Nazivali su ga klocem i šljivotresom, a danas je jedan od najvećih napadača na svijetu

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercgovine član je Rome iz Rima

J. A. / Avaz.ba
21.01.2020 19:41

Džeko: Kapiten BiH

Foto: Arhiv

Kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercgovine Edin Džeko član je Rome iz Rima. Rođen je 17. marta 1986. godine u Sarajevu, a svoju nogometnu karijeru počeo je Željezničaru. Iako je pokazivao veliki talenat, Edina su neki navijači zanemarivali i potcijenjivali. Nazivali su ga klocem i šljivotresom, a danas je jedan od najboljih napadača na svijetu. 

Dijamant je za Želju debitirao 3. avugusta 2003. godine na utakmici protiv Žepča. Za "Plave" je odigrao 40 utakmica te postigao pet golova. 

  • Džeko u dresu Željezničara
    Džeko u dresu Željezničara Foto: FK Željezničar

- Za Željezničar sam debitovao u Žepču. Mislim da je rezultat bio 2:1 za Žepče. Trener Amar Osim priliku za igru dao mi je u 80. minuti. Sjećam se da mi je rekao: "Uđi, zabij dva gola i izađi". Nikad neću zaboraviti to vrijeme i osjećaj. Neopisivo je bilo nositi dres voljenog kluba. Prvi gol sam postigao u pobjedi protiv Modriče, bilo je 4:1 za Želju, a gol koji sam dao vjerovatno je jedan od najdražih koje sam dao u karijeri - izjavio je Džeko prije nekoliko godina za jedan od magazina FK Željezničar.

Komentari

NA VRH