VLADA FBIH

Novalić i Stromkvist: Prioritet su evropske integracije

Razgovarano o planiranim reformama, problemu otpadnih voda u Mostaru i reformi javne uprave

Novalić razgovarao sa švedskom ambasadoricom u BiH. Vlada FBiH

Fena

22.1.2020

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u nastupnu posjetu ambasadoricu Kraljevine Švedske Johanu Stromkvist (Johanne Strömquist). Razgovarano je o dosadašnjoj, ali i o budućoj saradnji dvije zemlje koje imaju odlične odnose.

Premijer Novalić zahvalio je ambasadorici na velikom angažiranju Švedske na projektima u BiH te je izrazio nadu da će tako biti i ubuduće, uz definiranje narednih koraka.

Švedska ambasadorica rekla je da će se nastaviti projekt razvojne saradnje, da su zainteresirani za nastavak reforme javne uprave i zajedničko djelovanje radi podizanja svijesti građana o problemu zagađenosti zraka.

Napomenula je da je Švedska treći najveći bilateralni donator Bosni i Hercegovini.


Stromkvist i Novalić. Vlada FBiH

- Švedska u potpunosti podržava evropske integracije BiH i u tom pogledu predstoji važan period. Naš je cilj podržavati reforme kako bi BiH postala članica EU - rekla je ambasadorica Stromkvist. 

Federalni premijer kazao je da su evropske integracije prioritet, upoznavši ambasadoricu i s usvojenim novim Programom socioekonomskih reformi, čiji je jedan od četiri dijela i ekologija.

- Švedska u tome ima iskustva i može nam pomoći u definiranju problema i u daljnjoj realizaciji - kazao je premijer te je naveo da bi od pomoći bio i nastavak podrške u zemljišnoknjižnoj reformi.

Razgovaralo se i o planiranim reformama resora u Vladi FBiH, o problemu otpadnih voda u Mostaru te o reformi javne uprave, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.