SARAJEVO

Počela sjednica Skupštine KS nakon postignutog kompromisa dva bloka

Sjednicu je sazvala Danijela Kristić (NiP), koja će dati ovlasti Smiljani Viteškić (SDA) da predsjedava sjednicom

Sa jedne od ranijih sjednica. Arhiv

Fena

23.1.2020

Utvrđivanje datuma održavanja sjednice Skupštine Kantona Sarajevo u vezi s prijedlogom za glasanje o nepovjerenju Vladi bit će razmatrano na sjednici koja je počela u 9:30 sati.

Sjednici prisustvuju 33 zastupnika. Damir Marjanović je odsutan, a Elemedin Konaković je najavio kašnjenje.

Sjednicu je sazvala Danijela Kristić (NiP), koja će dati ovlasti Smiljani Viteškić (SDA) da predsjedava sjednicom.

Kristić je rekla kako je na sastanku koji su 20. januara održala dva politička bloka, SDA, SBB i DF i NiP, NS, NBL te samostalni zastupnici dogovoreno da će glasanje o nepovjerenju Vladi biti održano 29. januara. Taj datum, dodala je, zastupnici bi trebali potvrditi na sjednici.

U obrazloženju te tačke navodi se da je proceduru za smjenu Vlade pokrenulo 18 zastupnika koji tvrde da je Vlada premijera Edina Forte izgubila povjerenje parlamentarne većine te da Vlada više nije izraz demokratske volje građana tog kantona.

Zastupnici će, također, glasati i o Prijedlogu izmjene odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS. 

Klub Bošnjaka predlaže Mirzu Čelika kao kandidata za mjesto predsjedavajućeg odnosno zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, umjesto dosadašnjeg Elmedina Konakovića.


S jedne od ranijih sjednica. Arhiv

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o privremenom finansiranju potreba KS za period od 1. januara do 31. marta, zatim Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja do 31. marta te Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju potreba Javne ustanove Služba za zapošljavanje KS.

Privremeno finansiranje potreba KS, za koje se sredstva osiguravaju u budžetu, vršit će se srazmjerno sredstvima utrošenim u istom periodu prošle godine, a najviše do tromjesečnog prosjeka za prethodnu fiskalnu godinu. U tom periodu finansiraju se isti programi, a korisnici ne smiju povećavati broj zaposlenih.

Budžet se mora donijeti najkasnije do 31. marta tekuće godine. U suprotnom, neće se izvršavati rashodi u bilo koje svrhe osim otplate duga.

Nastavak 18. sjednice zakazan je za 9:30 sati, nakon koje će uslijediti nastavak 19. sjednice (planirano u 9:40 sati).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.