ODLUKE Otvaranje rudnika i početak proizvodnje planiran je 2022. godine

Odobrena eksploatacija rude zlata u Varešu

Ovaj aneks uključuje povećanje minimalne godišnje koncesijske naknade s trenutnih 1,50 na 3,90 KM po toni rovne rude

Avaz.ba / Biznisinfo
29.01.2020 12:41

Vareš: Velike količine zlata

Foto: Avaz

Kompanija "Eastern Mining" potpisala je Aneks 4 ugovora o Koncesijskom odobrenju s Ministarstvom privrede Zeničko-dobojskog kantona, kojim se, osim cinka, olova i barita, odobravaju i prava na zlato, srebro i bakar potvrđena višegodišnjim geološkim istraživanjem. 

Naime, ovim aneksom su riješene sve zakonske nejasnoće koje su nastale usljed neusklađenosti kantonalnog i federalnog nivoa vlasti po pitanju prava na rudu, a ujedno je uklonjena obaveza za početkom eksploatacije do maja 2020. godine. 

  • Od samog početka pronađeni uzorci zlata
    Od samog početka pronađeni uzorci zlata Foto: Avaz

Između ostalog, ovaj aneks uključuje povećanje minimalne godišnje koncesijske naknade sa trenutnih 1,50 na 3,90 KM po toni rovne rude.

- Ovim dogovorom Zeničko-dobojski kanton pokazao je jasnu odlučnost da podrži otvaranje rudnika u Varešu - istakao je generalni direktor kompanije "Eastern Mining" Miloš Bošnjaković.

  • astern Mining kompanija potpisala je Aneks 4 ugovora o Koncesijskom odobrenju sa Ministarstvom privrede Zeničko-dobojskog kantona
    astern Mining kompanija potpisala je Aneks 4 ugovora o Koncesijskom odobrenju sa Ministarstvom privrede Zeničko-dobojskog kantona Foto: Avaz

U vrijeme izdavanja prvobitnog koncesijskog odobrenja 2013. godine, historijske informacije dostupne za rudnik u Varešu nisu sadržavale dovoljno analiza za zlato, srebro i bakar te se posljedično odobrenje odnosilo specifično na olovo, cink i barit.

Međutim, od početka istraživanja i testiranja "Eastern Mininga" u 2017. godini ustanovljene su značajne zalihe plemenitih metala na lokaciji Rupice, što je naglašeno u procjenama rudarskih zaliha u julu 2019. godine. 

Kako se navodi, sada su ovim aneksom usklađeni protokol Federalnog zakona o rudarstvu i komercijalni uvjeti koncesijskog odobrenja Zeničko-dobojskog kantona.

Otvaranjem rudnika 2022. "Eastern Mining BH" je istraživačko-razvojna kompanija u vlasništvu kompanije "Adriatic Metals" iz Velike Britanije. 

Primarni cilj kompanije fokusiran je na istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa na prostoru općine Vareš. 

Fokus aktivnosti u 2020. godini bit će daljnja geološka istraživanja, kako na postojećem koncesionom prostoru tako i na širem regionalnom području, a sve u cilju povećanja potvrđenih rezervi rude i produženju životnog vijeka novog rudnika.

Prema trenutnom planu, otvaranje rudnika i početak proizvodnje planiran je 2022. godine, prenosi Biznisinfo.

Komentari

NA VRH