REAKCIJE

Bečarević za "Avaz": Energetska zajednica hitno mora reagirati, entitet RS oduzima nadležnosti države BiH

Iz Uprave „BH-Gasa“ pozivaju Energetsku zajednicu i Kopača da hitno reagiraju, onemoguće kršenje direktiva iz Trećeg energetskog paketa i zaštite interese države BiH

Bečarević: Rade po neustavnom zakonu koji je usvojio entitet RS. Avaz

Piše: S. Muhić / Avaz.ba

30.1.2020

Uprava “BH-Gasa” uputila je danas otvoreno pismo šefu Sekretarijata Energetske zajednice Janezu Kopaču, kojeg upozoravaju da je bh. entitet Republika Srpska ovih dana poduzeo aktivnosti kojima direktno oduzima nadležnost države Bosne i Hercegovine.

Kako stoji u pismu, Regulatorna komisija Republike Srpske objavila je obavještenje o podnesenom zahtjevu za certifikaciju operatora transportnog sistema „Gas promet" Pale, kojim želi da ovoj kompaniji dodijeli certifikat operatera transportnog sistema u Republici Srpskoj.  

Ovaj postupak ne bi bio zanimljiv da postoji zakon o plinu na državnoj razini kojim bi bilo uređeno certificiranje transportnih kompanija.

Savjetnik direktora „BH-Gasa“ Almir Bečarević rekao je za „Dnevni avaz“ da Energetsku zajednicu upozoravaju jer se na istočnoj strani granice i na sjevernoj strani granice BiH dešavaju aktivnosti koje nisu usklađene s Trećim energetskim paketom, a koji je obaveza države BiH da ga provodi, a ne entiteta Republika Srpska.

- Ovdje se posebno misli na postupak certificiranja „Gas prometa“ Pale, koji je u toku, kao operatera transportnog sistema, i u koji će biti uključena Energetska zajednica, jer, Zakonom o plinu RS, sve ingerencije države koje bi trebale biti propisane državnim zakonom o plinu, preuzeo je entitet RS svojim zakonom. Taj zakon je proglašen neustavnim i pokrenut je postupak pred Ustavnim sudom BiH. Budući da Energetska zajednica mora dati saglasnost na konačno izdavanje certifikata, od Energetske zajednice se očekuje da ne da saglasnost za certificiranje „Gas prometa“ Pale – upozorio je Bečarević.

Entitet pokušava uzeti nadležnosti od države kada je u pitanju plin. Avaz

Iz državne kompanije „BH-Gas“ posebno naglašavaju to da, kada se pogleda pregled zemalja iz okruženja i transportera koji su certificirani po Trećem energetskom paketu, može se zaključiti da zemlje koje imaju stotine hiljada transportnih sistema, hiljade ili desetine hiljada kilometara transportnih sistema, rade ono za šta su nadležne. To znači da rade prema obavezama koje proizilaze iz evropskih direktiva.

- A, kod nas, u ovom slučaju, entitet RS, odnosno njegovo preduzeće, ne može uopće obavljati te aktivnosti jer upravlja plinovodom dužine 19 kilometara. Nama posebno pravi problem što je to jedini ulaz prirodnog plina u BiH. I ako bi se on u potpunosti predao entitetu RS, postavlja se pitanje šta će sutra onda biti na državi. Na koji način će zajednički biti zaštićeni potrošači u RS i Federaciji. Posebno je problematičan daljnji nastavak aktivnosti ako bude certificiran operater „Gas promet“, a to je potpisivanje interkonekcijskih sporazuma sa susjednim zemljama – rekao je Bečarević.

Ako ne reagira Energetska zajednica, on tvrdi da će i na sjevernoj granici biti prekršene direktive iz Trećeg energetskog paketa.

- Sve ovo što se radi na sjevernoj granici BiH, radi se kako bi se onemogućila interkonekcija iz pravca sjevera, a to je plinovod Slobodnica – Brod – Zenica. Ako im uspije, ovaj plinovod bit će bespredmetan. Bojimo se da će država BiH i sa istoka i sa sjevera biti zatvorena postupcima koji ne oslikavaju treći energetski paket – kazao je Bečarević.

Iz Uprave „BH-Gasa“ pozivaju Energetsku zajednicu i Kopača da hitno reagiraju, onemoguće kršenje direktiva iz Trećeg energetskog paketa i zaštite interese države BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.