REAKCIJA

Delegacija EU: Pozivamo vlasti da poduzmu hitne korake na poboljšanju integriteta pravosuđa

Integritet je ključan za neovisno, nepristrasno, odgovorno, profesionalno i učinkovito pravosuđe

Zgrada Delegacije EU u BiH. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

31.1.2020

U otvorenom pismu od 28. januara, Sud Bosne i Hercegovine pozvao je nadležne vlasti da na jednak način urede pitanje podnošenja, verifikacije i obrade finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija. Tim povodom oglasili su se iz Delegacije Evropske unije u BiH, navodeći da je u pitanju konstruktivan pristup koji bi, uporedo s procesima koji su već u toku, trebao dovesti do kredibilnih provjera integriteta.  

- U Analitičkom izvještaju priloženom uz mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, navodi se da "nepostojanje efikasnog sistema za podnošenje, verifikaciju i obradu finansijskih izvještaja ozbiljno utječe na kredibilitet napora da se ojača integritet u pravosuđu". Integritet je ključan za neovisno, nepristrasno, odgovorno, profesionalno i učinkovito pravosuđe - navedeno je u saopćenju Delegacije EU u BiH. 



Sud BiH. Avaz

Oni dalje ističu da izvještaj grupe eksperata o pitanjima vladavine prava u BiH, objavljen u decembru 2019. godine, navodi da, "kako bi se povratilo povjerenje stanovništva, pravosuđe mora odmah pokazati potpunu transparentnost i odlučnost da uspostavi rigorozan i kredibilan sistem provjera imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija".

- Evropska unija podržava sva nastojanja da se operacionaliziraju nalazi izvještaja grupe eksperata o jačanju transparentnosti pravosuđa. Pozivamo sve relevantne vlasti da poduzmu hitne korake kako bi se poboljšao integritet pravosuđa u BiH - istaknuto je u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.