SJEDNICA

Uzbuna zbog kineskih turista: Mostar i HNK izloženi koronavirusu

Neophodna je reakcija u HNK i stoga odlučili smo oformiti koordinaciono tijelo koje bi nam pomoglo da uspostavimo nadzor i kontrolu nad ovom bolesti, poručio je doktor Avdić

Avdić: Neophodna reakcija na kantonalnom nivou. Avaz

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

31.1.2020

Da su zbog velikog broja kineskih turista koji iz dana u dan dolaze Mostar i Hercegovačko-neretvanski kanton izloženi pojavi koronavirusa, danas je na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona obznanio dr. Nermin Avdić, direktor Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo.

On je skupštinske zastupnike upoznao s tim da je Zavod dio utemeljenog koordinacijskog tijela na nivou Federacije BiH, čija je zadaća pratiti stanje, koordinirati aktivnosti svih relevantnih institucija s ciljem pravovremenog informiranja i reagiranja u slučajevima bilo kakve sumnje na pojavu koronavirusa. Kazao je i da su u stalnom kontaktu s Federalnim zavodom za javno zdravstvo te da postupaju u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).



Skupština HNK: Zastupnici informirani o situaciji. Avaz

Međutim, kako je kazao, neophodna je reakcija na kantonalnom nivou upravo zbog činjenice da veliki broj kineskih turista boravi u mostarskim hotelima, a riječ je o virusu koji se vrlo lako prenosi i koji je mjesec od pojave poprimio pandemijski oblik.

Bez obzira na činjenicu što su kineski turisti na svim graničnim prijelazima podvrgnuti ljekarskim pregledima i što za sada nema nijedna prijava o tome da bilo ko od njih ima povišenu tjelesnu temperaturu ili simptome te bolesti i oni koji su u inkubacionoj fazi, kako je pojasnio, zarazni su.



Nermin Avdić. Avaz

- Neophodna je reakcija u HNK i stoga odlučili smo oformiti koordinaciono tijelo koje bi nam pomoglo da uspostavimo nadzor i kontrolu nad ovom bolesti, ako nam se pojavi. Međutim, konstatirali smo da nemamo kadar, opremu, a ni sredstva za sve to. Najveći udar i pritisak bi, definitivno, podnijela Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar i u razgovoru s infektolozima konstatirali smo da nemamo odjele za izolaciju, za karantin. Očekujemo da nam Vlada i Skupština HNK, ako bude potrebno, pomognu za dodjelu sredstava. Situacija je, definitivno, ozbiljna - naglasio je dr. Avdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.