EKSKLUZIVNI SERIJAL

Šta je sve radio Elmedin Konaković: Afere sarajevskog kabadahije

Otuđio je TV plazme iz dvorane Zetra

Elmedin Konaković. Arhiv

Piše: Istraživački tim Dnevnog avaza

2.2.2020

Elmedin Konaković, predsjednik lokalne minorne stranke Narod i pravda, ograničene na nekoliko općina u Kantonu Sarajevo, u glavnom gradu prepoznat je dominantno kao budžetski parazit i manipulator. Lažni moralista prije nekoliko dana, padom Vlade Kantona Sarajevo i šestorke, za čiju propast je najzaslužniji, dobio je zasluženo mjesto, otišao je u opoziciju i u klupe kantonalnog parlamenta, što mu je i krajnji domet.

Godinama vlast

Iako je u Kantonu Sarajevo kao vijećnik i zastupnik, premijer te predsjednik Skupštine na vlasti više od 10 godina, nije ništa uradio. Nema projekta za koji se može reći da ga je realizirao Konaković. Ali se permanentno kiti tuđim perjem. 

Sve što je u životu postigao, dobio je od SDA, čiji je bio član, a nakon što mu ta stranka više nije mogla udovoljavati zahtjevima, odlučio je osnovati svoju.

Šta je sve radio Dino Konaković otkako je preuzeo vlast u Sarajevu, objavit ćemo u serijalu tekstova u narednom periodu. Od prevare državnih kompanija, propasti KK Bosna, bliske saradnje s okorjelim kriminalcima pa sve do ucjena i prijetnji upućenih poslanicima i direktorima kako bi ostao na vlasti.

Istraživački tim „Avaza“ ekskluzivno će objaviti kako su Konaković i njegovi stranački pajdaši pljačkali Turističku zajednicu KS, pokušaj pljačke budžeta putem kupovine helikoptera, dodjelu narodnog novca za kupovinu stanova podobnim efendijama...

Bivši direktor preduzeća ZOI '84 i Turističke zajednice Midhat Hubijar glavna je meta Dine Konakovića. Razlog je jednostavan – Hubijar je direktni svjedok Dininih afera, lopovluka i kriminalnih radnji.

Hubijar je jučer za „Dnevni avaz“ posvjedočio da ga je Dino Konaković, čim je postao premijer Kantona prije nekoliko godina, pozvao na mobitel.

- Taj bandit je od mene, kao direktora ZOI-ja, tražio da dam sve šankove, kompletno ugostiteljstvo preduzeća, što je dobar dio firme, određenim kriminalnim grupama. Rekao mi je da su mu to prijatelji i da on ima obavezu prema tim ljudima, a da njima treba ugostiteljstvo. Ponovio mi je da su vrlo opasni i da im treba izaći ususret – kazao je Hubijar.

Kao direktor, kaže, tek se zaprepastio kada je došao na čelo ZOI-ja i otkrio dokumentaciju koja dokazuje da su firme čiji je vlasnik i direktor bio Dino Konaković državnoj kompaniji ostale dužne desetine hiljada maraka.

Hubijar: Dino mi je ponovio da su kriminalci vrlo opasni i da im treba izaći ususret. Avaz

Odgovorno lice

- Više od 40 hiljada maraka ostavila je firma „Sport centar“, na čijem čelu se nalazio Dino Konaković. Dug nikad nije vratio iako je on bio odgovorno lice u vrijeme kada je dug prema ZOI-ju nastajao. Također, kada su Konaković i njegova firma, koja je bila zakupac u dvorani Zetra, odlazili iz dvorane, otuđili su imovinu ZOI-ja '84. Odnijeli su vrijedne TV plazme. Konaković je lažni moralista – kazao je Hubijar.

U sutrašnjem nastavku čitajte nastavak ispovijesti Hubijara kome su sve Konaković i njegove firme ostali dužni.

Konaković kao premijer tražio da se dio ZOI-ja i Zetre preda kriminalcima. Avaz

Šta je sa stanovima u Tibri

- Pitanje je šta je sa stanovima koje je kupio Konaković, dok u isto vrijeme govori da nema nekretnina. Neka se provjere nekretnine u Tibri u Buča Potoku koje je Dino Konaković tada kupio od Biznis lige i na koji način je izmanipulirao tadašnje privrednike koji su učestvovali svojim doprinosima da bi se ta liga održala u Skenderiji dok je Konaković bio na čelu KK Bosna – otvoren je Hubijar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.