SREBRENICA Danas prvi sastanak Organizacionog odbora

Počinju pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima

Kako je najavljivano, za Srebrenicu i Bošnjake u ovom gradu 2020. godina od presudnog je značaja

Avaz.ba

Memorijalni centar Potočari

Foto: Arhiv


Prvi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, bit će održan danas u Memorijalnom centru Potočari.

Kako je najavljivano, za Srebrenicu i Bošnjake u ovom gradu 2020. godina od presudnog je značaja. Neki su kazali da 2020. godina za Bošnjake u Srebrenici predstavlja ispit odgovornosti u odnosu prema prošlosti, ali i političke zrelosti u sadašnjosti. 

Podsjećamo, jedan od ciljeva je svakako da se u ovoj godini usvoji zakon kojim bi se spriječilo negiranje genocida. Tim povodom prošle godine održane su i međunarodne konferencije, a jedan od zaključaka je bio upravo taj da je takav zakon BiH prijeko neophodan.

  • Memorijalni centar Potočari

    Memorijalni centar Potočari

    Foto: Arhiv


U julu će biti obilježena 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, za koju su pripreme već počele.

U julu 1995. godine vojska i policija RS, uz pomoć vojnih i paravojnih jedinica iz Srbije, napala je Srebrenicu, koja je bila “zaštićena zona UN-a”. Nakon pada Srebrenice, počinjen je genocid nad Bošnjacima. Više od osam hiljada dječaka i muškaraca ubijeno je na najsvirepiji način, a žene i djeca transportirani su iz Potočara autobusima na teritorij pod kontrolom Armije RBiH.

Više o temi Srebrenica

LIČNOST SEDMICE
Kokarda kao ideja vodilja
NA VRH

Podijeli članak na