OTVORENO

Željko Komšić za "Avaz": Vlada KS bila je rob Konakovićevih ambicija, liječio je svoje frustracije

Konaković je koristio vlast da se obračunava sa SDA i započeo je osvetnički frustrirajući pohod, a SDP i Naša stranka udovoljavali lideru NiP-a

Konaković upravljao i Vladom i Skupštinom. S. Saletović

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

4.2.2020

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte, jučer je za „Avaz“, otvoreno prvi put, komentirao sada već bivšu Vladu Kantona Sarajevo, ali i Elmedina Konakovića, lidera Naroda i pravde, kao i poteze Naše stranke i Socijaldemokratske partije.

Sve vodio

Komšić je sasvim precizno okarakterizirao krivca za propast šestorke, čiji su članovi bili i kadrovi DF-a i Saveza za bolju budućnost.

Na direktno pitanje je li mu žao sada već bivše Vlade KS, Komšić je bio jasan:

- Meni je žao što se na tom pitanju potpuno nepotrebno raspala grupa Naša stranka, SDP i DF. Raspala se, ali ne željom nas, iz DF-a. Raspala se željom da se udovoljava Konakoviću i, nije nikakva tajna, on (Konaković, op. a.) upravljao je i Vladom i Skupštinom, što je bilo potpuno besmisleno - kaže Komšić.

Komšić: Nismo mi tu da rješavamo frustracije nego da uradimo nešto. S. Saletović

Prema njegovim riječima, „bilo je tako kako je bilo“, promijenila se većina i sada imamo novu. Ali, mnogo toga nije štimalo.

- Nepotrebno se išlo u ispunjavanje želja, planova, pa i jedne vrste frustracija gospodina Konakovića. I cijela ta vlada postala je rob Konakovićevih ambicije. Prema mome mišljenju, to je osnovni razlog zašto se to raspalo – smatra Komšić.

On je ocijenio da od nove Vlade očekuje da se ne ponaša osvetnički, kao što je radila prethodna, u čemu je Konaković vodio glavnu ulogu. Tvrdi da se Konaković obračunavao s ljudima koji su ga doveli na pozicije.



Porodica Izetbegović

- Sada sam pozicija, sad sam moć, sad ću zgaziti sve one koji su bili protiv mene, to je bila karakteristika ove bivše Vlade. Ja tako neću raditi. Ova linija Naša stranka, DF, SDP nije učestvovala u tim stvarima. Ali je Konaković krenuo u osvetnički frustrirajući pohod protiv SDA. Ti, ako imaš problema sa SDA, sa porodicom Izetbegović, ne mora to biti naš problem. Nismo mi tu da rješavamo frustracije nego da uradimo nešto - kaže Komšić.



Nikad nisam vidio više kukanja

Komšić kaže da je tolike godine na političkoj sceni i da nikad nije vidio više kukanja nego sada, kada je utvrđeno da će doći do smjene Vlade KS.

- Taj isti Konaković je 2015. godine bio premijer ispred Stranke demokratske akcije i tada su istjerali DF iz vlasti. Rekli smo, uredu, ljudi, postoji nova većina, u čemu je problem, to je demokratski. Ali, ova sada drama, ja to nikad nisam vidio, toliko otimanje i održavanje za stolicu. Nisam vidio ni tolika podmetanja, pljuvanje po ljudima koji su protiv. Nisam vidio ni toliko laži, manipuliranja činjenicama – kaže Komšić.


Obračun s ljudima

Ne koristi se vlast za obračun s ljudima, to ne valja, to je ono što smo mi imali priliku gledati posljednju godinu i to je ono što se meni, zapravo, nimalo ne sviđa


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.