SAOPĆENJE

Vlada Japana: 63.658 KM za Filozofski fakultet u Sarajevu

Projekt će omogućiti izgradnju kabineta s najsavremenijom IT opremom

Ambasada Japana u Sarajevu. Arhiv

Avaz.ba

6.2.2020

Vlada Japana donijela je odluku prema kojoj će se dodijeliti grant u iznosu od 32.547 eura (63.658 KM) za Projekt unapređivanja kabineta za nastavu japanskog jezika i kulture, a koji je pokrenuo Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu. 

Ceremonija potpisivanja ugovora bit će održana u ponedjeljak, 10. februara, u 11 sati u Svečanoj sali (prostorije Dekanata) Filozofskog fakulteta, na adresi Franje Račkog 1 u Sarajevu. Ugovor će potpisati Sakamoto Hidejuki, ambasador Japana, i Muhamed Dželilović, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.  

Projekat će omogućiti Filozofskom fakultetu izgradnju kabineta za izučavanje i nastavu japanskog jezika i kulture, a bit će osigurana najsavremenija IT oprema, koja uključuje nove računare i sistem za videopovezivanje na globalnom nivou.  

Filozofski fakultet u Sarajevu već godinama nudi BiH građanima otvoreni kurs japanskog jezika. Osim toga, u oktobru 2019. godine uvedena je izborna nastava Japanski jezik za studente na postdiplomskom studiju na nivou Univerziteta u Sarajevu, te su u toku planovi za proširenje ove izborne nastave kako bi se uključio i predmet Japanska kultura od oktobra 2020. godine. 

Ambasada Japana u Sarajevu. Arhiv

Filozofski fakultet UNSA-e nastavlja i svoju godišnju saradnju s Univerzitetom Sophia iz Tokija, koji svakog ljeta šalje diplomante s usmjerenjem iz pedagogije japanskog jezika kao stranog jezika da vrše praksu i održavaju ljetne kurseve japanskog jezika u BiH.

Pri završetku implementacije Projekta navedenog u ovom saopćenju, koji je planiran prije završetka akademske 2020/2021. godine, Filozofski fakultet bit će u poziciji omogućiti mnogo bolje uvjete za održavanje nastave japanskog jezika i kulture te će biti u mogućnosti adekvatno odgovoriti na sve prisutniji interes za japanski jezik i kulturu među bh. građanima, naročito mladima.

Projekti iz oblasti kulture tretiraju se kao jedan od prioriteta Zvanične razvojne pomoći Japana (ODA) Bosni i Hercegovini. Od 1996. godine, japanska vlada pružila je nepovratnu pomoć iz oblasti kulture u iznosu od približno dva miliona eura raznim projektima od kulturnog značaja u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.