SRAMOTNO Gradonačelnik doveo grad čelika pred kolaps

Zbog Kasumovićeve samovolje hiljade Zeničana nisu dobile januarske plaće

Zbog njegovih hirova nema plaća, nema socijalne pomoći, rekao Hodžić

A. Čengić / Avaz.ba
11.02.2020 21:35

Kasumović: Grubo krši zakon

Foto: Avaz

Fuad Kasumović, suprotno Zakonu o principima lokalne samouprave FBiH, još jednom je potvrdio, ovaj put za govornicom Gradskog vijeća i bez ikakve dileme, da ne želi dostaviti budžet i time Grad Zenicu ostavio bez finansiranja i u potpunoj blokadi. Ni na jučerašnjoj sjednici nije dostavio Prijedlog budžeta.

Početkom januara isplaćene su plaće za decembar iz budžeta za 2019. godinu. Međutim, početkom februara, zbog samovolje Kasumovića nisu isplaćene januarske plaće, a upitne su i februarske i martovske.

Skrivene namjere

I pored insistiranja jednog dijela vijećnika u Gradskom vijeću Zenica da dostavi budžet, grad je, nažalost, i dalje ostao talac njegovih skrivenih namjera.

Predsjednik SDA Zenica Nezir Pivić (SDA) rekao je da Kasumović budžet povlači jer postoji većina u Gradu koja je uložila amandmane na budžet, a koji se ne sviđaju gradonačelniku.

  • Pivić: Uložili amandmane
    Pivić: Uložili amandmane Foto: Arhiv

- Godinama je obećavao da će obnoviti put do Babina, a sada kada smo tražili da se u budžet dodaju sredstva za taj projekt, on odbija. Našim amandmanima smo htjeli i da pomognemo „Zenicatransu“ i oboljeloj djeci, ali Kasumović ne da. Budžet smatra privatnim vlasništvom - rekao je Pivić.

Ističe da Kasumović čeka 31. mart, kada će ga sam proglasiti.

Kapitalni projekti

Jasmin Hodžić (SBB) ističe da Kasumović nije dopustio ni da vijećnici raspravljaju o budžetu.

- Najviše će ispaštati građani. Zbog njegove samovolje nema plaća, nema socijalne pomoći, dječijih doplataka, pomoći borcima i tako će biti sve dok se ne usvoji ili budžet ili privremeno finansiranje, neće biti nikakvih isplata - rekao je Hodžić.

  • Hodžić: Ispaštaju građani
    Hodžić: Ispaštaju građani Foto: Avaz
Naglasio je da ni privremenim finansiranjem neće biti odblokiran grad u potpunosti jer neće biti ulaganja u kapitalne projekte, prije svega saobraćajne infrastrukture.

Krivična prijava

S obzirom na to da nije dostavio budžet, Kasumović je oduzeo pravo vijećnicima da raspravljaju, a što je izričita naredba vijećnika.

- On trenutno zloupotrebljava položaj. To vodi do krivične prijave i mi ćemo je podnijeti - kazao je Pivić.

Kasumović: Bujrum, promijenite me

Zbog neusvajanja dnevnog reda jučer je prekinuta sjednica Gradskog vijeća Zenice. Osim što nije dostavio prijedlog budžeta ni odluku o privremenom finansiranju, Kasumović je kazao da neće dati novac za „Zenicatrans“ niti će „finansirati kantonalne projekte“. 

- Sve ostalo može. Ako ne htjednete, nećete ga dobiti - kazao je Kasumović, koji je vijećnicima poručio da „u oktobru imaju izbori pa, bujrum, promijenite me“. 

Komentari

NA VRH