REAKCIJA Predsjednik Saveza samostalnih sindikata sudskim putem pokušao ostati na poziciji

Općinski sud osporio zahtjev Šatorovića: Nije upisan u registar, kongres će se održati

Mi smo tek jučer saznali da se žalio i Vrhovnom sudu, kazao je Melez

D. Bašić / Avaz.ba
12.02.2020 10:25

Organizacioni odbor organizirao kongres

Foto: Avaz

Savez samostalnih sindikata BiH danas će u 12 sati birati novo rukovodstvo. Na čelu krovne organizacije za zaštitu prava radnika nalazi se Selvedin Šatorović, koji je pokušao i sudskim putem da ospori održavanje današnjeg kongresa. 

Općinski sud u Sarajevu odbio je zahtjev rukovodstva Saveza samostalnih sindikata BiH, na čijem je čelu Šatorović, za donošenje privremene mjere radi osporavanja održavanja ove sjednice Skupštine SSSBiH, na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo. 

Kako nam je kazao Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca FBiH, sve je spremno za današnji kongres. 

- Mi smo tek jučer saznali da se žalio i Vrhovnom sudu, dobio je odbijenicu. Gdje god se žalio, dobio je odbijenicu. Sve je nelegalno što se do sada radilo. Nažalost, ja sam učestvovao na tom kongresu u Zenici. U maju sam dao otkaz na sve funkcije, jer vidim gdje to sve vodi. Uspio sam svih devet industrijskih grana ujediniti. Kod nas je sve po zakonu - istaknuo je Melez.

  • Kongres danas u 12 sati
    Kongres danas u 12 sati Foto: Avaz

Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u Federaciji BiH, kazao  je za "Avaz" da nije bilo uvjeta ni za održavanje ročišta o zahtjevu za mjeru osiguranja zbog što nije riješeno pitanje valjanosti punomoći predlagatelja mjere, odnosno SSSBiH, jer punomoć nije dala ovlaštena osoba. To je Sud konstatirao u zapisniku od 7. februara 2020. godine.

- Advokat iz Sarajeva poslao je Općinskom sudu zahtjev za zabranu i privremenu obustavu kongresa. Na ročištu se pojavio advokat koji je, navodno, dobio punomoć. Sutkinja je tražila od tog advokata da pokaže rješenje o ovlaštenoj osobi iz Ministarstva pravde, advokat to nije mogao pokazati, jer niko u Ministarstvu pravde nije upisan u registar. Jedini kandidat za sada je Mevludin Bektić, mada se i u toku kongresa može neko prijaviti - istaknuo je Latifović. 

Komentari

NA VRH