IZABRAN NA 15. SKUPŠTINI

Šatorović predsjednik SSSBiH i naredne četiri godine

Osim predsjednika SSSBiH, izabrani su i članovi Upravnog i Nadzornog odbora, te Statutarne komisije

Selvedin Šatorović. AVAZ

Anadolija

23.9.2023

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBIH) u subotu je na 15. skupštini održanoj u Sarajevu za predsjednika Saveza u naredne četiri godine ponovno je izabrao Selvedina Šatorovića.

Osim predsjednika SSSBiH, izabrani su i članovi Upravnog i Nadzornog odbora, te Statutarne komisije.

Usvojen izvještaj o radu

Na skupštini su usvojeni i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju, Program rada i programskih ciljeva Saveza samostalnih sindikata BiH u mandatnom periodu 2023.-2027. godina. Osim toga, razmatrani su i planovi za naredni četverogodišnji mandat.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović prije skupštine osvrnuo se i na informaciju da je Vlada Federacije BiH pripremila set fiskalnih zakona koji bi trebali olakšati poslovanja u ovom entitetu, ali istovremeno omogućiti i viši standard za građane. 

Stopa doprinosa na platu i minimalna plata

Očekuje se da će se to dogoditi kroz stope doprinosa na platu koja bi, umjesto trenutnih 41,5 trebala iznositi oko 30 posto. Istovremeno, minimalna plata podigla bi se na 1.000 KM, što je odavno zahtjev sindikata.

- Ako uzmemo u obzir to da smo u prethodne četiri godine imali apsolutno negiranje svih mogućnosti donošenja zakona o minimalnoj plati od strane prethodnog premijera i prethodne Vlade FBiH, moram istaći da smo imali puno više sastanaka za ova četiri mjeseca po ovom pitanju sa novoizabranim premijerom i njegovim članovima Vlade. 

Sigurno smo i moramo istaći da će taj paket od 1.000 KM vjerovatno biti i puno veći, da će se naći mogućnost i modalitet da se poslodavci dodatno rasterete, ali ono što želimo jeste da imamo garanciju da ono čega država oslobodi poslodavca, će zaista završiti u džepovima radnika - rekao je Šatorović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.