SARAJEVO

Žestoka rasprava Denisa Bećirovića i Nikole Špirića: Dodik neće biti tačka dnevnog reda

Odgovorno tvrdim da je to očuvanje mira u Bosni i Hercegovini, kazao je Bećirović

Sa sjednice. M. Kadrić

Piše: A. Č. / Avaz.ba

14.2.2020

Delegati su usvojili dnevni red današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Prije samog glasanja, za riječ se javio Denis Bećirović, koji je istaknuo da je jedna od nadležnosti Doma naroda BiH zaštita vitalnih interesa. 

- Odgovorno tvrdim da je to očuvanje mira u Bosni i Hercegovini. Svjedoci smo da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ugrožava mirovni proces i mir u BiH. Imajući to u vidu, mislim da danas ne trebamo početi sjednicu da ne razgovaramo o tome. Ovo je napad Dodika na Ustavni sud BiH. Obavještavam, ujedno, javnost da sam pustio prijedlog koji predviđa amandmansku zamjenu člana 6. Moj prijedlog je da uvrstimo ovo u dnevni red zbog ovakvog ponašanja člana Predsjedništva Milorada Dodika - kazao je Bećirović. 

Sjednica Doma naroda. M. Kadrić

Nikola Špirić dodao je da će svako ko misli dobro ovoj zemlji, nastojati da izbjegne populističke nastupe.

- Milorad Dodik neće biti tačka dnevnog reda, jer je mržnja s kojom nastupate velika. U ovom domu se Srbi jednako pitaju. Legitimno je pravo da o svemu razgovarate, ali Dodik neće biti tačka dnevnog reda - kazao je Širić.

Na ovu reakciju Širića Bećirović mu je odgovorio da tu priču može pričati negdje drugo.

- Ovo je sasvim legitiman prijedlog. Imamo legalno pravo da predložim da promijenimo Ustav BiH i uputio sam prijedlog da imamo šest sudija. Vrlo jasno argumentacijom želimo provoditi evropske standarde - pojašnjava Bećirović.

I na ovu konstataciju Bećirovića Špirić je kazao da mržnja škodi organizmu.

- Napominjem, Dodik neće biti tačka dnevnog reda - zaključio je Špirić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.