OSMI PUT

Više od 170 učenika u revolucionarnom plesu "Break the chain"

Cilj je skretanje pažnje na nasilje nad ženama i opasnost ako šutnja bude jedini odgovor na ovakav oblik kršenja ljudskih prava

Piše: Al. B / Avaz.ba

14.2.2020

Goražde dio globalne kampanje "Milijarda ustaje i pleše" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Goražde je osmi put među gradovima koji su dio globalne kampanje "Jedna milijarda ustaje i pleše", koja ima za cilj skretanje pažnje na nasilje nad ženama i opasnost ako šutnja bude jedini odgovor na ovakav oblik kršenja ljudskih prava. 

Više od 170 učenika i volontera u sportskoj dvorani “Mirsad Hurić” zaplesalo je revolucionarni ples “"Break the chain – Pokidaj lance”, praćeno podrškom s tribina. 

- Počinjali smo sa 30-tak aktivista i aktivistkinja, a danas nas je više od 170. Ovdje smo uz podršku niza institucija i organizacija s jedinstvenim ciljem da kažemo ne nasilju. Ova kampanja nije samo ples, ona ima i edukativni karakter, jer danas pričamo o kulturi nenasilja, razmišljamo o našim životnim vrijednostima i predstavljamo glas onih koji šute. Mi smo podrška svim žrtvama nasilja – kazala nam je Amina Sarajlić, stručna saradnica za rad s djecom i mladima UŽ SEKA i koordinatorica projekta.

"Milijarda ustaje…" je globalni protest i poziv na iskorjenjivanje nasilja, ali i poziv svima koji trpe različite oblike zlostavljanja te svima koji znaju da uništavanje žena vodi kraju čovječanstva da izađu na ulice.

– Nasilje je prisutno, ono je tu oko nas, u raznim oblicima. Bitno je prepoznati ga, adekvatno reagirati, ali i raditi na njegovoj prevenciji – ističe Sarajlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.