SARAJEVO

"Krug 99": Najnovija kriza nalaže konkretno djelovanje nadležnih institucija

Čolpa je mišljenja kako nova politička kriza nalaže mnogo snažniji i odlučniji angažman probosanskih snaga na diplomatskom planu

S današnje sesije. Fena

Fena

16.2.2020

Aktuelna politička kriza i nove najave opstrukcija i blokada djelovanja bosanskohercegovačkih institucija nalažu promptno djelovanje ključnih domaćih i međunarodnih aktera na planu zaustavljanja daljnjeg urušavanja države Bosne i Hercegovine i njenih institucija.

Istaknuto je to danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ''Krug 99'', čiji su učesnici pozvali aktere državotvorne politike da ''odbace strančarenja i jeftine propagandne poteze radi jedinstvenog i odlučnog odgovora na najizazovniju političku krizu od Dejtona do danas".

Predsjednik Građanskog saveza (GS) i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Nihad Čolpa upozorio je "kako najnoviji udar na Ustavni sud BiH kao nezavisnu instituciju, te ponovni pokušaj rušenja ustavnog poretka i stvaranje pravnog vakuuma u BiH, zahtijevaju konkretno djelovanje nadležnih institucija, a u prvom redu - Tužilaštva BiH".

- Nakon što su se Dodik i Čović (član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjedavajući Doma naroda PSBiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović) ''spojili'' u vlasti na državnom nivou, bilo je pitanje dana kada će zajedno krenuti u blokadu institucija BiH, a kako bi preuzeli i one institucije nad kojima nemaju potpunu kontrolu i dominaciju - istaknuo je Čolpa, referirajući se na novonastalu situaciju nakon odluke Ustavnog suda BiH u vezi s vlasništvom nad poljoprivrednim zemljištem u bh. entitetu RS.


Sa današnje sesija u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Govoreći kao uvodničar sesije o temi „Iz političke krize u krizu - šta je uzrok?“, potcrtao je kako je nakana protagonista tih antidejtonskih i retrogradnih aktivnosti da ''preuzmu sve bh. institucije i ostvare krajnji cilj - a to je neuspješna država BiH, koja ne može provoditi vlastite zakone“.

Referirajući se na novonastalu situaciju, Čolpa je naglasio kako efikasno djelovanje protiv onih koji ugrožavaju ustavnopravni poredak podrazumijeva konkretno provođenje zakona, podsjećajući kako su u Krivičnom zakonu BiH jasno propisane kazne za kršenje Ustava BiH, te da je Državno tužilaštvo dužno zaštititi interese države BiH.

Mišljenja je kako nova politička kriza, istovremeno, nalaže mnogo snažniji i odlučniji angažman probosanskih snaga na diplomatskom planu, a u prvom redu kod zemalja koje su učestvovale u kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma sa zahtjevom da djeluju u skladu s Aneksom 10. tog sporazuma „kako bi se sankcionirali i blokirali oni koji žele da ugroze mir i sigurnost u BiH“.

Na ozbiljnost najnovije krize ukazao je i predsjednik ''Kruga 99'' Adil Kulenović, upozoravajući „kako su na sceni političke namjere aktera disolucije BiH..., a radi ostvarivanja neostvarenih ratnih ciljeva“.

- ''Krug 99'' poziva sve aktere državotvorne politike da se odbace strančarenja i jeftine propagande radi jedinstvonog odgovora na najizazovniju političku krizu od Dejtona do danas - kazao je Kulenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.